Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Як голови волинських громад в Австрії переймали досвід сортування й переробки сміття (Фоторепортаж)

Волинська делегація на сміттєпереробному підприємстві в Австрії.

Фото Володимира БРАТЧУНА.

Як голови волинських громад в Австрії переймали досвід сортування й переробки сміття (Фоторепортаж)

Ця країна давно вирішила питання побутових відходів

Австрійський досвід поводження зі сміттям – найкращий в Європі і може служити нашим громадам. Саме таку практику поводження з твердими побутовими відходами хочуть впровадити у нас на Горохівщині. Тому нещодавно делегація посадовців з територіальних громад колишнього Горохівського району на запрошення австрійського підприємця Крістіана Чернера здійснила ознайомчу поїздку до Австрії.

За кілька днів перебування в Австрії голови Горохівської міської ради Віктор Годик, Мар’янівської селищної ради Олег Басалик і Берестечківської міської ради Ігор Грудзевич з іншими учасниками делегації відвідали підприємства, які спеціалізуються на сортуванні і переробці сміття у цій державі. Під час робочої поїздки делегація також оглянула старий рекультивований полігон відходів, якому вже понад сорок років і з якого зараз за сучасними технологіями видобувають тридцять мільйонів кубометрів такого зараз дороговартісного газу.

Сортування сміття в Австрії розпочинається ще з дому, у домогосподарствах сортують окремо упаковку, органіку, яка «поїде» на компостний завод, і решту сміття. Згодом спеціальними автомобілями відходи звозяться на один із сміттєсортувальних заводів. Там майже немає ручної праці, використовується потужна техніка, машини і сучасні ком’пютерні технології.

Сміття сортується на різні фракції, згодом пресується і складується для відправлення на підприємства, які займаються сміттєпереробкою. Незначна частина, яку неможливо відсортувати, подрібнюється і захоронюється на полігоні. Про безпеку таких підприємств свідчить їхнє розташування. Один із заводів розташований у місті з населенням понад двісті тисяч чоловік. Біля нього неприємного запаху там немає.

Австрійський підприємець хоче реалізувати кілька проєктів в Україні, зокрема на Волині і сусідній з нами Львівщині. На території Горохівщини підприємцеві підходить для здійснення таких задумів земельна ділянка, на якій понад два роки тому хотіли побудувати сміттєвий полігон. Ця площа знаходиться на території Мар’янівської селищної ради. Вже незабаром Крістіан Чернер планує відвідати Горохівщину і зустрітися безпосередньо з депутатами Мар'янівської селищної ради і активістами, щоб переконливо донести свою точку зору на вирішення проблеми з твердими побутовими відходами.

Фото Володимира БРАТЧУНА.
Тут відбувається процес переробки... Фото Володимира БРАТЧУНА.
Волинська делегація на сміттєпереробному підприємстві в Австрії.
Волинська делегація на сміттєпереробному підприємстві в Австрії. Фото Володимира БРАТЧУНА.

 Фото Володимира БРАТЧУНА.

А яка картину ми бачимо перед нашими сміттєвими баками? Фото Володимира БРАТЧУНА.
Фото Володимира БРАТЧУНА.
Волиняни переконалися, що сміття може ще послужити людям. Фото Володимира БРАТЧУНА.

 Було сміття – а тепер тут добувають газ. Фото Володимира БРАТЧУНА.

Було сміття – а тепер тут добувають газ. Фото Володимира БРАТЧУНА.

 Іноземний підприємець каже, що українцям потрібно змінити психологію у питанні поводження зі сміттям. Зокрема, влада має не боятися політичної відповідальності за залучення приватного сектору економіки до вирішення проблеми побутових відходів, а громади повинні довіряти таким рішенням влади.

Іноземний підприємець каже, що українцям потрібно змінити психологію у питанні поводження зі сміттям.

Більше того, Крістіан Чернер готовий спорудити полігон, невелику сортувальну лінію, а згодом поступово й завод із переробки побутових відходів за власні кошти. Зробити це громадам за власні фінанси буде не під силу.

Отже, треба серйозно задуматися: потопати далі в смітті, яке загрожує інфекціями здоров’ю людей та екології, слухаючи невелику групу чимось завжди невдоволених чи скористатися пропозицією Крістіна Чернера?!

Володимир БРАТЧУН, депутат Мар’янівської селищної ради, спеціаліст Горохівської міської ради.

Читайте також у нас: «У Луцьку після 21.00 важко кудись доїхати, бо «маршрутникам» це невигідно​».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel