Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Трансмісійне мастило: класи та особливості експлуатації

При виборі засобу варто вибирати такі мастила, які рекомендує сам виробник.

Фото kitaec.ua.

Трансмісійне мастило: класи та особливості експлуатації

Трансмісія будь-якого сучасного авто – складний в обслуговуванні механізм. Деякі виробники перейшли на виготовлення автоматичних коробок, які не обслуговуються. Власник такого автомобіля має змогу лише інколи доливати мастило по мірі необхідності. Тут важливо розуміти, що від якості цієї рідини багато залежить. Засіб напряму впливає на термін служби самої коробки. Тому навіть власникам недорогих авто не варто економити на рідині.

Основа мастила для трансмісії

Всього існує 6 класів засобу. Перші три з них – матеріали на мінеральній основі, які являються продуктом переробки мазуту. Класи з 4 по 6 вважаються синтетичними: їх експлуатаційні характеристики набагато вище. Крім того існують напівсинтетичні матеріали: в мінеральну основу додаються синтетичні компоненти, що помітно покращує характеристики мастила.

Мінеральні матеріали частіше всього використовуються в старих легкових автомобілях та спецтехніці. Тому більшість виробників автомобілів повністю перейшли на синтетичні матеріали. Така трансмісійна рідина має кілька переваг. По-перше, вона не призводить до корозії металів, так як не реагує з водою. По-друге, синтетика більш стійка до температур. По-третє, змащувальні властивості засобу зберігаються навіть при сильному підвищені температури.

Експлуатаційні характеристики мастила для трансмісії

Сучасні матеріали мають багатокомпонентний склад, який наділяє їх такими властивостями:

  • захист від зношування (міцна захисна плівка на поверхні деталей);

  • запобігання утворення ушкоджень на поверхні;

  • запобігання утворення піни (піна знижує змащувальні властивості);

  • запобігання процесу окислення (в ході такої реакції утворюються нейтральні речовини, які не викликають корозію);

  • антифрикційні (мінімум тертя між деталями);

  • противібраційні.

При виборі засобу варто вибирати такі мастила, які рекомендує сам виробник. Якщо при роботі коробки відчутні скрипи та інші звуки, це повинно стати сигналом для негайної заміни трансмісійної рідини.

Telegram Channel