Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Анестезія в стоматології: види і правила використання

Щоб зберегти здоров'я зубів, пацієнту стоматологічної лікарні потрібне комплексне обстеження.

Фото cis.ua.

Анестезія в стоматології: види і правила використання

У наш час нікого не здивуєш тим, що люди бояться стоматологів. Ось тільки фактично бояться вони не стоматологів, а болю. Це старі спогади, що залишилися про лікування зубів

Анестезія в стоматології: які види знеболювання застосовують сьогодні

 Насправді зараз боятися абсолютно нічого, адже анестезія в стоматології - ефективний помічник. Саме вона робить лікування абсолютно безболісним.

 

Зображення взяте з сайту.

Коли застосовують анестезію в стоматології

Стоматологічне лікування передбачає виконання ряду різних маніпуляцій, які можуть спричинити в пацієнта сильний дискомфорт. Використання препаратів анестезії в стоматології допомагає вирішити це питання. Саме вони зробили лікування більш комфортним.


Анестетики застосовують при такому лікуванні зубів:

  • імплантації;

  • карієсі і ускладненнях;

  • видаленні дентину, пошкоджених ділянок ясна і ін.

Види місцевої анестезії


Перш за все, варто зауважити, що місцеве знеболення не можна назвати наркозом. Останній в стоматології використовується вкрай рідко і повністю відключає свідомість пацієнта. А ось анестетик лише тимчасово усуває чутливість в зоні маніпуляцій. Розглянемо докладніше види анестезії в стоматології.


Аплікаційна анестезія
Це мазь, яку наносять на ясна за допомогою тампона, спеціально для поверхневого знеболювання. Зазвичай для таких процедур:

  • розтин підслизових абсцесів;

  • маніпуляції у краю ясен;

  • місцеве знеболення перед уколом іншого анестетика.

Цей спосіб ідеальний для тих пацієнтів, які бояться уколів у ясна. Адже він блокує всі неприємні відчуття, пов'язані з цим.

Інфільтраційна анестезія

Найбільш популярний в стоматології вид анестетика. Вводиться під слизову, в окістя або кістку, залежно від клінічного випадку. Препарат діє приблизно близько години. Найчастіше такий метод анестезії використовують, коли потрібно видаляти нерви, пролікувати зубні канали або позбавити пацієнта від пульпіту.

Провідникова анестезія

Цей знеболюючий препарат блокує нервові імпульси на досить великій площині. Ін'єкція робиться поруч з нервовим волокном і поширює препарат по трійчастому нерву. Застосування даного виду анестезії особливо корисне для проведення операцій в області ясен або корінних жувальних зубів.

Внутрішньокісткова анестезія

В цьому випадку препарат вводиться спочатку в ясна. Потім, коли ті втрачають свою чутливість - між зубами. Прямо в кісткову тканину. Точніше, в губчастий її шар. У цієї анестезії є одна особливість - область знеболювання обмежується хворим зубом і тканинами навколо нього. Застосовується при видаленні зуба і схожих процедурах.

Стовбурова анестезія

Спосіб відрізняється більшим ефектом, який триває набагато довше, в порівнянні з іншими. Стандартно його застосовують для різних маніпуляцій, які лікуються в стаціонарі. Наприклад, невралгія або травми щелепи. Даний метод знеболення настільки ефективний ще й тому, що препарат вводиться в основу черепа. При цьому блокуються нерви верхньої і нижньої щелепи.

Які ще види знеболювання є в стоматології

Трапляється, що у пацієнта може бути визначене протипоказання, і тоді місцева анестезія заборонена. В такому випадку, доктора використовують альтернативний вибір - седацію. Тобто, медикаментозний сон. Однак не варто плутати її із загальним наркозом. Седація використовується, переважно, в умовах стаціонару і допомагає пацієнтові розслабитися. Застосовувати її можна для пацієнта будь-якого віку. Також седація хороша тим, що неважко виконати з її допомогою великий обсяг робіт протягом всього одного прийому.

Особливості анестезії в дитячій стоматології

Використання анестетиків в лікуванні дітей досить ризиковане, адже може викликати алергію або токсичну реакцію. Тому у випадку з ними спочатку потрібно робити алергічні проби, розраховувати дозування і контролювати швидкість введення.
Всі сучасні анестетики пройшли клінічні випробування і їх можна використовувати для пацієнтів від 4-х років. Що стосується більш раннього віку, для них поки ніяких безпечних і при цьому дієвих препаратів немає. Але ось необхідність у місцевій анестезії виникає, навпаки, дуже часто. І в такому випадку використовується седація.

Протипоказання до анестезії

Щоб зберегти здоров'я зубів, пацієнту стоматологічної лікарні потрібне комплексне обстеження. Якщо є необхідність в анестезії, перш за все варто переконатися, що немає ніяких ймовірних протипоказань.
Як наприклад:

  • цукровий діабет;

  • алергія на анестетики;

  • хвороби серця;

  • важка форма астми ін.

Наявність всіх цих протипоказань стверджує лише про те, що застосовувати стандартний наркоз категорично заборонено у випадку з даним пацієнтом. Адже він може нанести здоров'ю людини серйозної шкоди.

Telegram Channel