Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Луцькій художній школі – 60: випускники різних років показали свої роботи (Відео)

До 60-ліття – випускники представили свої роботи.

Волинь-нова

Луцькій художній школі – 60: випускники різних років показали свої роботи (Відео)

Роботи представили 22 художники, які закінчували цей заклад у різні роки

22 жовтня у Луцькій художній школі відкрили виставку творчих робіт випускників різних років навчання до 60-річчя закладу. 

Експозиція налічує близько 50 робіт авторства Володимира Бартошика, Аліни Грубець, Андрія Гупала, Олени Журавель, Ірини Зизи, Ольги Кваши, Миколи Ковальчука, Зоряни Ковальсук, Ірини Корчук, Вадима Курилюка, Ольги Мороз, Олександра Наумюка, Романа Петрука, Анни Попової, Наталії Сацик, Оксани Свіжак, Івана Спіжука, Ромага Тріло , Вікторії Федини, Руслана Чугая, Світлани Юхимюк, Тараса Янюка, які в різні роки закінчували художню школу.

Директор Іван Гаврилюк, який очолює заклад із 1989-го і сам є випускником, розповів, що напередодні ювілею вирішили зробити цілу плеяду виставок. Першою була виставка викладачів школи, яка експонувалася в арт-галереї до Дня художнника, друга – відбулася 22 жовтня, на якій представлені роботи випускників різних років. Підсумкову, себто звітну, відкриють 4 листопада в залі Спілки художників.

– Нинішня виставка особлива тим, що вдалося зібрати в Альмам-аматері учнів, які колись навчалися в художній школі, адже нині вона інша, не така, як 60 літ тому, – зауважив Іван Миколайович. 

За його словами, перший випуск Луцької художньої школи був 1965 року. З того часу змінювали приміщення, мінялися викладачі, відбулося багато чого. Але тішить те, що в перші дні свого заснування школа налічувала 65 учнів, нині їх – близько 600.

– Це засвідчує те, що є інтерес до образотворчого мистецтва і є інтерес до самовираження у сфері мистецтва, каже Іван Гаврилюк.

Виставка робіт випускників цікава тим, що вона – різнопланова і за техніками виконання, і за тематичним напрямом. А це свідчить про те, що випускники є досвідченими, навченими і вже творчо працюють на високому рівні. 

– Виставка робіт випускників цікава тим, що вона різнопланова і за техніками виконання, і за тематичним напрямом. А це свідчить про те, що випускники є досвідченими, навченими і вже творчо працюють на високому рівні,– додає Іван Миколайович.

Упродовж 60 літ школу закінчило понад 4000 учнів. Усі випускники – гордість закладу. Деякі уже навчаються і працюють за кордоном. Один із випускників Роман Петрук має звання заслуженого діяча мистецтв. Нині працює на кафедрі Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

– Хтось працює у цій сфері, хтось ні, але кожен десь у глибині душі вертається до того, з чого починав і обов’язково – малює. Адже коли уже проникнувся цим – то це на все життя, – зауважує Іван Гаврилюк.

Випускниця 2004 року, живописець Ірина Зиза розповіла, що із мистецтвом знайома з дитинства, адже малювала її бабуся. А якось одного дня ліпила з мамою вареники і почула по радіо рекламу, що художня школа набирає учнів. Це був останній день подання документів. Одразу поїхала і записалася на екзамен. Так пов’язала своє життя із мистецтвом.

Після художньої школи продовжила навчання в Луцькому вищому професійному училищі будівництва та архітектури, згодом навчалася у технічному університеті на спеціальності «дизайн». Художня школа, каже, дала їй великий пласт для сильніших починань в житті і для розвитку. Сьогодні Ірина Зиза – авторка персональних та колективних виставок в Україні та Європі, зокрема у Римі в Італії.

 «Пронесла цей магніт до мистецтва від самого дитинства. Це світ неповторний. Це світ душі». 

Одна із перших випускників школи – викладач живопису, рисунку і композиції Луцької художньої школи, член Спілки художників України Галина Івашків.

– Пронесла цей магніт до мистецтва від самого дитинства. Якщо в загальноосвітній школі навчають більше логіці і розумових здібностей, то тут розкривається душа. Так як немає жодної людини подібної одна на одну, так само і душі немає одинакової. А якщо навчитися втілювати свою душу – матеріалізувати у фарбах, кольорі або скульптурі – це неймовірне щастя і для дитини, і для професійного художника, – поділилася викладач. 

Своїм випускникам Галина Михайлівна побажала розкриватися, наповнюватися мистецтвом, уміти передати свою душу і презентувати себе.

 

 

 
 

Реклама Google
  

Читайте також: «Читайте мої твори – там вся я»: у Луцьку відбувся конкурс професійних читців імені Лесі Українки


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel