Показали птаха-багатоженця Цуманської пущі (Фото) - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.10 € 30.58
Показали птаха-багатоженця Цуманської пущі (Фото)

А таки ж красун!

Фото Максима Рудіка.

Показали птаха-багатоженця Цуманської пущі (Фото)

На Волині самець волового очка крутить любов відразу із двома самичками...

КНПП «Цуманська пуща» продовжує знайомити зі своїми пернатими мешканцями.

Воло́ве о́чко, у деяких джерелах кропи́в'янка або кропи́вник (Troglodytes troglodytes).

Волове очко – досить поширений птах. Населяє переважно чагарники і лісовий підлісок в різноманітних ландшафтах, але перевагу надає сирим ярам і захаращеному хмизом лісу, зазвичай неподалік води.

Волове очко – один з найменших наших птахів, розміром з половину горобця, маса тіла 9-11 г.

Волове очко – один з найменших наших птахів, розміром з половину горобця, маса тіла 9-11 г. Доросла особина має рудувато-бурий верх з темними поперечними чорними смужками. Птаха легко впізнати за дуже маленькими розмірами і задертим догори хвостиком, який стирчить майже вертикально. Птах дуже рухливий і у своєму маскувальному забарвленні майже непомітний.

Оскільки птах дуже маленький, має непомітне забарвлення і майстерно ховається, почути його можна набагато частіше ніж побачити. Незважаючи на свій досить дрібний розмір, птах має дуже гучний голос, що пов`язано, мабуть, з великою ділянкою, на якій він живе. Птахи живуть поодиноко або парами, суворо займаючи свою територію і охороняючи її від інших. Проте вночі птахи збираються групами в якомусь укритті (кореневище дерева, поглиблення в землі або щось інше). В одному місці зазвичай збирається близько 10 особин, хоча відомі випадки, коли в одному місці ночувало 96 птахів. В укриттях птахи тримаються притиснувшись один до одного в декілька шарів, при чому головами повернуті до центру. У такий спосіб птахи зберігають тепло і витрачають менше енергії на обігрів. Вдень волове очко тримається біля землі, постійно шмигає і перепурхує в заростях кропиви, малини і папороті. Літає неохоче і рідко з`являється на відкритих просторах. Харчується в основному комахами і їх личинками, маленькими жучками, павуками, мурахами, слимаками, насіннями і ягодами (восени).

Навесні самець починає будувати декілька гарно замаскованих гнізд і приваблює самку голосним співом. Іноді він злітає на вершину дерева або сідає на пеньок і виконує арію.

Навесні самець починає будувати декілька гарно замаскованих гнізд і приваблює самку голосним співом. Іноді він злітає на вершину дерева або сідає на пеньок і виконує арію. Гнізда розташовує в гущавині чагарника, під коренями, в дуплі, в тріщині стіни будинку і т.п. Вони шароподібні, великі і мають боковий вхід. Самка обирає одне з гнізд і влаштовує в ньому лоток, куди відкладає 4-7 білих з буруватими крапинками яєць. Насиджує самиця, 13-16 діб. Пташенята залишаються в гнізді протягом трьох тижнів. Після того, як самка приступила до насиджування, на території самця з`являється нова самка, яка влаштовує своє гніздо в одному із пустих гнізд самця. В цьому випадку самець бере участь у вигодовуванні обох виводків.

Загрозу для виду становить застосування пестицидів та гербіцидів. Винищування підліску, чагарників та заростей бур’янів, що позбавляє птахів місць для гніздування та добування поживи. Вид занесений до Бернської конвенції (додаток 2).

Читайте також: «Слуга» приїхав до Верховної Ради на «Копійці».