Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«NЕSTLE» ЗБУДУЄ НА ВОЛИНІ ЩЕ ОДИН ЗАВОД?

Волинь-нова

«NЕSTLE» ЗБУДУЄ НА ВОЛИНІ ЩЕ ОДИН ЗАВОД?

Понад 50 мільйонів доларів США має намір інвестувати у будівництво нового заводу із виробництва продуктів харчування відома швейцарська компанія, яка випускає свою продукцію під торговельною маркою «Nеstle»...

Понад 50 мільйонів доларів США має намір інвестувати у будівництво нового заводу із виробництва продуктів харчування відома швейцарська компанія, яка випускає свою продукцію під торговельною маркою «Nеstle». Нове підприємство, яке, подібно до торчинського, випускатиме соуси, кетчупи та дитячі пюре і на якому планується створити 1200 нових робочих місць, намічається звести поблизу сіл Сарнівка та Смолигів Луцького району. Відповідний інвестиційний договір має бути підписаний сьогодні, 23 січня.

Олександр ПИРОЖИК

Утім, такий договір мав усі шанси бути так і не підписаним. Адже для успішного укладення інвестиційної угоди необхідно було змінити межі названих сіл, аби виділити для будівництва нового заводу цілісну земельну ділянку розміром 34 гектари. Задля цього було екстрено скликано позачергову восьму сесію обласної ради. На її розгляд винесли одне-єдине питання — «Про затвердження проектів землеустрою щодо встановлення та зміни меж населених пунктів».
Чесно кажучи, добре, що на сесії не було представника інвестора: якби європейці послухали, скільки часу наші депутати вирішували питання, яке можна було узгодити за лічені хвилини, у них назавжди зникло б бажання мати справу з такими партнерами. До цього призвело те, що на початку сесії ніхто чітко не пояснив, яка причина такої поспішності у її скликанні, і чому виникла потреба змінювати межі населених пунктів.
Частина депутатів запідозрила щось лихе і стала вимагати, щоб їм чітко пояснили, для чого потрібна ця земля. Потім керівників облради почали звинувачувати в тому, що рішення сесії недостатньо підготовлене, тож необхідно додатково його вивчити і винести на розгляд наступної сесії. «Масла у вогонь» підлив той факт, що профільна комісія ради не змогла дійти згоди, яке саме формулювання проекту рішення слід підтримати.
Більше двох годин голова Луцької районної ради Богдан Прус та його однодумці пояснювали, що від облради необхідне лише технічне рішення щодо зміни меж населених пунктів, а питання відведення землі під інвестиційний проект має вирішувати рада базового рівня. Договорилися до того, що в залі стали лунати закиди на кшталт того, що «хтось хоче зняти з цього касу» і «протягнути шахрайську схему»...
Коли ж проект рішення зрештою поставили на голосування, за основу його підтримали 44 депутати із 68 присутніх, у цілому ж — лише 40. Питання винесли на повторне обговорення, і лише після того, як більшість висловилася за поіменне голосування, рішення набрало необхідних 42 голоси.
Telegram Channel