Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинський археолог знайшов могилу чиновника Російської імператорської академії наук

Під час пошуків вдалося натрапити на залишки поховання Олександра Колмакова.

Фото із сайту volynnews.com.

Волинський археолог знайшов могилу чиновника Російської імператорської академії наук

Надмогильну плиту Олександра Колмакова волинський археолог, кандидат історичних наук Сергій Панишко знайшов біля Михайлівської церкви в селі Смолява на Горохівщині

Про цього представника роду Колмакових відомо лише те, що з 1854 року він був канцелярським чиновником Комітету правління Російської імператорської академії наук, передає ІА Волинські новини.

Окрім роботи в органах Міністерства юстиції, Микола Маркович відомий як мемуарист, автор спогадів про Олександра Пушкіна, Івана Тургенєва та Івана Крилова.

Більший слід залишив його брат, статський радник Микола Колмаков. Окрім роботи в органах Міністерства юстиції, Микола Маркович відомий як мемуарист, автор спогадів про Олександра Пушкіна, Івана Тургенєва та Івана Крилова. Після виходу на пенсію він придбав землю у селі Ярославичі на Млинівщині. Відомо, що цей поміщик за власні кошти облаштував іконостас у місцевій церкві, яку освятили у 1882 році.

Читайте також: Неймовірно: Семикласниця з Луцька зняла сильний та емоційний кліп (Відео)

З напису на знайденій плиті можна дізнатися, що Олександр Колмаков народився 14 березня 1811 року, а помер 6 січня (обидві дати за старим стилем) 1886 року.

«Під час пошуків вдалося натрапити на залишки поховання Олександра Колмакова. Самої могили немає, збереглася лише плита. Думаю, він був захоронений десь недалеко на місцевому кладовищі, – розповів Сергій Панишко. – Найцікавіше питання, на яке поки що немає остаточної відповіді: чому Колмакови після виходу на пенсію не купували землю на Чернігівщині, звідки родом, а подалися на Волинь? Моя версія наступна. Поруч зі Смолявою є село Колмів і, можливо, Миколу Колмакова як письменника і романтичну натуру зацікавила назва села, співзвучна з його прізвищем. От і придбали поруч землю. Тим більше про подібні випадки в історії відомо».

 

 

Telegram Channel