Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинянам можуть дозволити збирати у лісі хмиз

Отакої!

Фото patrioty.org.ua

Волинянам можуть дозволити збирати у лісі хмиз

Про збір дров на ділянках лісу зі спеціальним статусом (заповідники, заказники, і т. д.) та повалення сухостою не йдеться

Дмитро Гапич зареєстрував на сайті Президента України електронну петицію з вимогою дозволити українцям збирати у лісі дрова.

«Згідно зі статтею 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону.

Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону.

Відповідно до статті 7 Лісового кодексу України, ліси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності Українського народу.

Кодекс України про адміністративні правопорушення та Кримінальний кодекс України встановлює відповідальність за окремі склади правопорушень у сфері заготівлі деревини. Однак жодна санкція не встановлює відповідальності за збір дров в лісі для особистого користування, тобто без мети отримання прибутку, а, наприклад, для опалення власного будинку.

Незважаючи на відсутність відповідальності за збір дров в лісі населенням, більшість працівників органів державної влади складають адміністративні матеріали, невірно кваліфікуючи дії людей.

Незважаючи на відсутність відповідальності за збір дров в лісі населенням, більшість працівників органів державної влади складають адміністративні матеріали, невірно кваліфікуючи дії людей. Дійсно, існують певні законодавчі прогалини, що і призводить до вищевказаної проблематики, так як в законі чітко не вказано про право на збір дров населенням без будь-яких дозволів, однак і відповідальності, як такої, за це немає.

Для того, щоб усунути таку законодавчу прогалину просимо Президента України підготувати та внести на розгляд до Верховної Ради України «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права населення України безперешкодно збирати дрова в лісі».

Пропонуємо внести зміни, зокрема, до Лісового кодексу України, в якому передбачити право на вільний збір дров в лісі. Про збір дров на ділянках лісу зі спеціальним статусом (заповідники, заказники, і т.д.) та повалення сухостою не йдеться.

Мова йде виключно про заготівлю так званого хмизу – стовбури дерев, що лежать; гілки, які впали з дерев після явищ природного, а не антропогенного характеру.

Мова йде виключно про заготівлю так званого хмизу – стовбури дерев, що лежать; гілки, які впали з дерев після явищ природного, а не антропогенного характеру.

Пропонується здійснити нормативне визначення, вказавши, що до хмизу належать стовбури дерев, гілки, які мають ознаки відумерлості (зміна кольору, наявність гнилі, шкідників, дупла, і т.д.). Обов’язковою умовою безперешкодного збору дров в лісі є те, що такі стовбури та гілки вже лежать на землі, а не були спиляні чи зламані (повалені) кимось.

Вважаємо такий законопроект необхідним для українського народу. Це дозволить населенню України безперешкодно збирати дрова в лісі та опалювати ними свої домоволодіння, а також покращить стан лісів, звільнить їх від надмірної кількості сухих, повалених дерев, гілля», - йдеться в петиції.

Читайте також: Волинські фермери розкрили таємний секрет диво-врожаїв картоплі.

Telegram Channel