Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Ніхто не забутий, ніщо не забуте: у Луцьку вшанували пам’ять жертв Голодоморів (Фото, відео)

Свічку запалили ті, хто пам’ятає...

Фото volyn.com.ua.

Ніхто не забутий, ніщо не забуте: у Луцьку вшанували пам’ять жертв Голодоморів (Фото, відео)

Це був наймасштабніший злочин сталінської влади проти українців

Сьогодні, 27 листопада, Україна вшановує пам’ять жертв Голодоморів. До скорботних заходів традиційно долучилася і Волинь. У Луцьку біля пам’ятника християнському милосердю волинян, відбулася панахида, а потому хресна хода, яка цьогоріч через «червону» зону пройшла за скороченим маршрутом – від Хрестовоздвиженської церкви і до Замкової Площі. У ній взяли участь небайдужі краяни, представники влади, різних організацій і духовенство. Після молитви присутні поклали квіти до пам’ятного знаку розстріляним в’язням Луцької тюрми, а поруч на території запалили лампадки в пам’ять жертв Голодоморів.

– Людська пам’ять має таку особливість забувати, тому піснеспів «Вічная пам’ять»,  який часто чуємо в храмах, коли звершуєм заупокійне Богослужіння, це власне постійне нагадування про померлих.  Але якщо говорить про пам’ять цієї дати – це нагадування про те, що було. Бо якщо не будемо нагадувати – значить будемо повторювати. А якщо будемо повторювати – будуть знову трагедії, – зазначив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.  – Ці люди загинули не під час війни, а голодом заморені. Це не просто трагедія. Це не просто кількість людей. Це порушення найсвятішої заподі Божої – не убий. А цих людей вбили голодом. Людей доводили до того, що вони їли один одного. Тому нині я радію, що люди пам’ятають і не забувають. Ніхто не забутий, і ніщо не забуте! І сьогодні ми не просто запалюємо свічку, а під таким гаслом згадуємо. Ми пам’ятаємо, що це зробила людиноненависницька радянська влада. 

  Ці люди загинули не під час війни, а голодом заморені. Це не просто трагедія. Це не просто кількість людей. Це порушення найсвятішої заподі Божої – не убий

Вшанувати пам’ять жертв Голодоморів прийшла директор Заболоттівської школи Ольга Головій разом і польськими колегами, які перебували саме в цей час у Луцьку. 

– Голодомор, який був створений штучно – це був акт геноциду українського народу. Забути про це не має права жоден українець. Ми прийшли сюди, аби долучитися до всеукраїнської акції, аби бути солідарними із тими, кого торкнулася ця трагедія, щоб докласти якийсь свій внесок та співучасть в те, що – пам’ятаємо і ніколи не забудемо. Наші польські гості також знають нашу історію і щиро співчувають тому, що колись сталося, – зауважила  пані Ольга.

Згадати і вшанувати тих, чиє життя забрала страшна трагедія, прийшло чимало молоді. Учасниця скаутської організації «Пласт» Ольга Білоус щороку цього дня приходить на Замкову площу. Дівчина розповіла, що трагедія торкнулася і її родини: її бабуся із Черкащини пережила Голодомор і вижила з сім’ї тоді лиш вона єдина. 

– Це історія, яку я пам’ятаю, і яку не можна забувати. Важливо, щоб молодь знала історію своєї країни і пам’ятала про ворога, який колись винищував наш народ, – зазначила лучанка.

 

Читайте також: Убили… хліб: поблизу Луцька хтось викинув на смітник сотні буханців

 

 О 16-й годині відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання в пам’ять про загиблих в час Голодомору 1932–33 років. У цей час небайдужі у своїх оселях запалили свічку. Ми проїхалися вечірнім Луцьком і зазнімкували домівки, в яких ... пам’ятають і не забувають...

 О 16-й годині відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання в пам’ять про загиблих в час Голодомору 1932–33 років. У цей час небайдужі у своїх оселях запалили свічку. Ми проїхалися вечірнім Луцьком і зазнімкували домівки, в яких ... пам’ятають і не забувають...

 
Свічку запалили ті, хто пам’ятає...
 

 Довідково:

Пам’ять жертв голодоморів в Україні вшановують щороку в четверту суботу листопада. У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Дані науково-демографічної експертизи вказують на те, що загальна кількість людських жертв від Голодомору-геноциду 1932–33 років становить близько 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених перевищують 6 мільйонів.

 

Реклама Google

Telegram Channel