Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Як харчуватимуться волинські школярі з нового року (Відео)

Щоб готувати нові страви, не вистачає обладнання.

Фото pixnio.com.

Як харчуватимуться волинські школярі з нового року (Відео)

Згідно з постановою Кабміну, з січня навчальні заклади мають перейти на оновлене меню, яке розробив шеф-кухар Євген Клопотенко

Норми харчування в українських закладах освіти не переглядали понад 15 років. Втім, нині ситуація змінилася. Нове меню мало з’явитися в українських школах і садочках ще з 1 вересня поточного року, але не всі навчальні заклади виявилися готовими до таких змін і підготовчий період затягнувся, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс», передають «Волинські новини».

«Є в нас 305-та постанова, яка вступила в законну дію 1 вересня цього року, але є такий адаптаційний період – з 1 вересня до 1 січня 2022 року, коли потрібно плавно перейти до меню Клопотенка, – каже директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар. – Відповідно, там є певні обмеження щодо використання молочних продуктів, солі, цукру, печених продуктів, ковбасних виробів. Є в нас заклад освіти, який працює за кейтеринговими послугами, є аутсорсинг, є в закладах освіти в штаті передбачені кухарі, яких вже з 1 січня 2021 року апробують».

Віталій Бондар додає: вартість харчування із введенням оновленого меню зросте. Нині в Луцькій громаді один день харчування коштує 30 грн в школах і старших групах садочків. У ясельних групах вартість харчування – 25 грн. Причому 40% вартості їжі у дошкільних навчальних закладах оплачують з міської казни.

Щоб готувати це потоком, треба мати спеціальне обладнання, парові конвектори, яких немає не тільки в нашій школі – їх немає в місті.

І хоч у більшості шкіл Луцької громади оновлене меню випробовують ще з початку навчального року, обладнання, потрібне для приготування нових страв, є не скрізь. Тому доведеться або адаптовувати меню, або сподіватися на освітні субвенції від держави та допомогу від міськради.

«Щоб готувати це потоком, треба мати спеціальне обладнання, парові конвектори, яких немає не тільки в нашій школі – їх немає в місті. Тому є методи інші – запікають більше, щоб зменшити кількість смаженої їжі, але, щоб усі ці нововведення використати, то такого обладнання немає», – розповідає директорка КЗЗСО «Луцький ліцей №27» Вероніка Захарчук.

Читайте також: В українців може з'явитися нове свято – День борщу.

Щодо дошкільних навчальних закладів, то оновлене меню запроваджують в них довше. Бо якщо в школах постачання продуктів забезпечує «Луцький комбінат шкільного харчування», то в садочках за те, що їстимуть вихованці, відповідає насамперед керівник закладу.

Реклама Google

«У нас змінилися норми, змінився калораж, але, щоб так кардинально змінилася технологія приготування їжі – то ні, – каже директорка ДНЗ №40 «Дивосвіт» Ольга Швардовська. – Тому наші всі харчоблоки, в принципі, мають необхідне обладнання для приготування страв за новим меню. Щодо зміни меню, то в нас обмежується набагато кількість хліба, зовсім забираються ковбасні вироби, сосиски. Але збільшується кількість м’яса та овочів і сезонних фруктів».

Telegram Channel