«Че-че», «че-че-че»: у Цуманській пущі з'явилися гості з півночі (Фото) - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.37 € 32.06
«Че-че», «че-че-че»: у Цуманській пущі з'явилися гості з півночі (Фото)

Оце так!

Фото Максима Рудіка.

«Че-че», «че-че-че»: у Цуманській пущі з'явилися гості з півночі (Фото)

Чечітки прилетіли на Волинь на зимівлю

КНПП «Цуманська пуща» розповів про ефектних гостей з півночі.

Чечітки – гості з півночі, у Цуманську пущу прилітають лише на зимівлю. Їхній гніздовий біотоп - чагарникова тундра, поросла верболозом і березами, тайга з невеликими заболоченими галявинами і приозерні й прирічні заболочені луки. Гніздяться на півночі Євразії і Північної Америки, у Гренландії.

Чечітки – гості з півночі, у Цуманську пущу прилітають лише на зимівлю.

У самців - тім'я червоне, шия і спина білуваті, надхвістя має рожевий відтінок; стернові, махові, так само як і великі покривні крила, темно-бурі з білуватими облямівками; на горлі темно-бура пляма, більш-менш прикрите білуватими краями пер; горло, груди і воло білі з рожево-червоним відтінком, різної інтенсивності, нижня частина грудей і черево білі. Навесні, після зношування вершин пер, червоний колір шапочки, вола і грудей стає яскравішим, у деяких густого карміно-червоного кольору.

Самки забарвлені подібно до самців, але у них відсутній червоний колір на горлі, волі і грудях. Молоді птахи схожі на самок, але не мають червоного кольору і на голові. Широкі темні надстовбурні плями присутні в них на перах голови, грудей і боків.

Дзьоб жовтуватий з темною вершиною, ноги темно-бурі, райдужна оболонка очей бура.

Літають чечітки зазвичай зграйками з безперервним щебетом. Голос — повторюване «че-че», «че-че-че», «чень», «чееіі», «чив», «чув».

Літають чечітки зазвичай зграйками з безперервним щебетом. Голос — повторюване «че-че», «че-че-че», «чень», «чееіі», «чив», «чув». Співають мало, в основному навесні. Пісня — набір тих самих звуків і суха трель «трьрьрьрьрьрь». Основна пожива чечітки звичайної - насіння різних деревних і чагарникових рослин, переважно берези і меншою мірою насіння ялини, в серпні-вересні також насіння осок, злаків, брусниці і водянки; в серпні спостерігали чечіток, що харчувались на кущиках вересу, а навесні на вершинах сосен; споживають ці птахи і комах, найчастіше попелиць; в шлунках, крім залишків їжі, науковці виявляли також і дрібний пісок. Взимку чечітки часто здобувають поживу на дорогах.

У шлюбний період пари і невеликі зграйки чечіток гасають в повітрі, сідають на вершини дерев і чагарників, весь час видаючи закличні крики. Самотній самець при токовому польоті кружляє в повітрі хвилястими лініями, щебечучи свою пісню. До нього часто долучаються й інші самці. Гнізда будують невисоко над землею, на різних деревах (береза, вільха). Часто трапляються гнізда в кущах серед лісу. Гніздо має вигляд м'якої товстостінної чаші. Його основна маса складається з тонких гілочок, трави, моху, лишайників, рослинного пуху, листяної хвої.

Гніздо має вигляд м'якої товстостінної чаші.

У лотку переважають м’якіші матеріали, але здебільшого воно вистелене пір'ям, шерстю, рослинним пухом. У кладці 3-7 біло-блакитних з темними плямами яєць. Насиджує самка протягом 12-14 днів. Самець приносить їй поживу в гніздо. Пташенят вигодовують обоє батьків. Основу їхнього харчування складають комахи, здебільшого дрібні, а також насіння осок, пухівок, тощо. Молодь залишає гніздо через 10-14 днів. Після вильоту і догодовування пташенят частина пар береться до другого гніздування.

-Охорона. Для збереження виду необхідне природо відповідне ведення сільського господарства, та збереження популяцій комах та рослин, що складають кормову базу виду. Чечітка звичайна перебуває під захистом Бернської конвенції.

 
 

 

Читайте також: Пані Скотинюк пропонує Президенту Зеленському додати до синьо-жовтого прапора червону смугу.