Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Че-че», «че-че-че»: у Цуманській пущі з'явилися гості з півночі (Фото)

Оце так!

Фото Максима Рудіка.

«Че-че», «че-че-че»: у Цуманській пущі з'явилися гості з півночі (Фото)

Чечітки прилетіли на Волинь на зимівлю

КНПП «Цуманська пуща» розповів про ефектних гостей з півночі.

Чечітки – гості з півночі, у Цуманську пущу прилітають лише на зимівлю. Їхній гніздовий біотоп - чагарникова тундра, поросла верболозом і березами, тайга з невеликими заболоченими галявинами і приозерні й прирічні заболочені луки. Гніздяться на півночі Євразії і Північної Америки, у Гренландії.

Чечітки – гості з півночі, у Цуманську пущу прилітають лише на зимівлю.

У самців - тім'я червоне, шия і спина білуваті, надхвістя має рожевий відтінок; стернові, махові, так само як і великі покривні крила, темно-бурі з білуватими облямівками; на горлі темно-бура пляма, більш-менш прикрите білуватими краями пер; горло, груди і воло білі з рожево-червоним відтінком, різної інтенсивності, нижня частина грудей і черево білі. Навесні, після зношування вершин пер, червоний колір шапочки, вола і грудей стає яскравішим, у деяких густого карміно-червоного кольору.

Самки забарвлені подібно до самців, але у них відсутній червоний колір на горлі, волі і грудях. Молоді птахи схожі на самок, але не мають червоного кольору і на голові. Широкі темні надстовбурні плями присутні в них на перах голови, грудей і боків.

Дзьоб жовтуватий з темною вершиною, ноги темно-бурі, райдужна оболонка очей бура.

Літають чечітки зазвичай зграйками з безперервним щебетом. Голос — повторюване «че-че», «че-че-че», «чень», «чееіі», «чив», «чув».

Літають чечітки зазвичай зграйками з безперервним щебетом. Голос — повторюване «че-че», «че-че-че», «чень», «чееіі», «чив», «чув». Співають мало, в основному навесні. Пісня — набір тих самих звуків і суха трель «трьрьрьрьрьрь». Основна пожива чечітки звичайної - насіння різних деревних і чагарникових рослин, переважно берези і меншою мірою насіння ялини, в серпні-вересні також насіння осок, злаків, брусниці і водянки; в серпні спостерігали чечіток, що харчувались на кущиках вересу, а навесні на вершинах сосен; споживають ці птахи і комах, найчастіше попелиць; в шлунках, крім залишків їжі, науковці виявляли також і дрібний пісок. Взимку чечітки часто здобувають поживу на дорогах.

У шлюбний період пари і невеликі зграйки чечіток гасають в повітрі, сідають на вершини дерев і чагарників, весь час видаючи закличні крики. Самотній самець при токовому польоті кружляє в повітрі хвилястими лініями, щебечучи свою пісню. До нього часто долучаються й інші самці. Гнізда будують невисоко над землею, на різних деревах (береза, вільха). Часто трапляються гнізда в кущах серед лісу. Гніздо має вигляд м'якої товстостінної чаші. Його основна маса складається з тонких гілочок, трави, моху, лишайників, рослинного пуху, листяної хвої.

Гніздо має вигляд м'якої товстостінної чаші.

У лотку переважають м’якіші матеріали, але здебільшого воно вистелене пір'ям, шерстю, рослинним пухом. У кладці 3-7 біло-блакитних з темними плямами яєць. Насиджує самка протягом 12-14 днів. Самець приносить їй поживу в гніздо. Пташенят вигодовують обоє батьків. Основу їхнього харчування складають комахи, здебільшого дрібні, а також насіння осок, пухівок, тощо. Молодь залишає гніздо через 10-14 днів. Після вильоту і догодовування пташенят частина пар береться до другого гніздування.

-Охорона. Для збереження виду необхідне природо відповідне ведення сільського господарства, та збереження популяцій комах та рослин, що складають кормову базу виду. Чечітка звичайна перебуває під захистом Бернської конвенції.

 
 

 

Реклама Google

Читайте також: Пані Скотинюк пропонує Президенту Зеленському додати до синьо-жовтого прапора червону смугу.

Telegram Channel