Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Волинські нардепи підтримали: бабця платитиме податки за продану на ринку городину

Якщо селянин вторгуєте за неї більше 12 мінімальних зарплат на рік, то йому треба буде заплатити 18% податку на доходи фізичних осіб.

Фото ps.informator.ua.

Волинські нардепи підтримали: бабця платитиме податки за продану на ринку городину

Як відомо, Верховна Рада прийняла законопроект № 5600. Він надає більше прав фіскальним органам і може ускладнити життя дрібним підприємцям та землевласникам

Наприклад, згідно з нормою цього закону, керівнику підприємства, яке має заборгованість перед податковою, буде заборонено виїздити за кордон. Через такий ймовірний «безвиїзд» нардепка від «Європейської Солідарності» Іванна Климпуш–Цинцадзе порівняла Україну із Північною Кореєю, «де для кожного громадянина країна є концтабором».

І це тільки одна з норм суперечливого закону, яка піддається критиці з боку експертів.

Розглянемо новації цього документу у тій частині, що стосується сільського господарства.

Отже:

1. Норма для тих, хто продає на базарі городину.  Якщо селянин вторгуєте за неї більше 12 мінімальних зарплат на рік (у 2021 році це 72 тис. грн, у 2022-му – 78 000-80 400 грн), то йому  треба буде заплатити 18% податку на доходи фізичних осіб.

2. Запроваджується поняття мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) - це мінімальна сума податків, яку кожен власник сільськогосподарської землі повинен сплачувати до бюджету. Вона має бути не меншою, ніж 5% від вартості землі (у 2022 році – 4%). Йдеться як про власників площ, на яких нічого не вирощується, так і про фермерів чи аграріїв, які обробляють власну чи орендовану землю.

Наприклад, землевласник має пай на Волині розміром 5 га і сам її обробляє. Середня нормативна грошова оцінка землі по області дорівнює 21 806 грн/га. Відповідно, МПЗ загалом за ці 5 гектарів становитиме 5 451 грн. Якщо землевласник заплатив податків менше за цю суму, то має доплатити різницю. Якщоземля в оренді – платить орендар.

3. Закон передбачає зменшення мінімальної площі землі фермерського господарства, що дає право переходу на спрощену систему оподаткування з 2 до 0,5 гектарів – при тому, що для особистого господарства можна мати до 2 гектарів землі.

Читайте також: Що таке річний тариф на газ​.

За цей законопроект проголосували усі волинські депутати – Вячеслав Рубльов та Валерій Стернійчук із «Слуги народу», Ігор Гузь, Степан Івахів, Ірина Констанкевич та Ігор Палиця із групи «Партія «За майбутнє».

КОМЕНТАРІ

Денис БАШЛИК, експерт із земельних відносин:

«Для землевласників, які здають землю в оренду «білому» бізнесу – нічого не зміниться, для селян-власників городів теж нічого не зміниться. А люди, які здають свою землю в оренду неофіційно, отримають платіжки з МПЗ – і прийдуть до свого орендаря, якому доведеться заплатити за них, та потім оформити офіційну оренду, щоб в наступному році не діставати готівку. Таким чином, тим агровиробникам, які звикли ухилятися від податків, продаючи продукцію за готівку – доведеться виходити із тіні».

Іван ЧАЙКІВСЬКИЙ, народний депутат, секретар аграрного комітету ВРУ:

«На сьогодні 4,5 мільйона одноосібників обробляють 5,5 мільйона гектарів землі. Звісно, існують і деякі тіньові схеми. Але більшість з них виробляють продукцію виключно для себе. Вони працюють в рамках закону про особисті селянські господарства і не є юридичними особами та не мають статусу товаровиробника. Саме цих людей урядовці запропонували оподаткувати фіксованим податком на землю. Мало того, вони також мають сплачувати податок і з вирощеної продукції!

Скоріш за все, більшість селян будуть понаднормову землю здавати в оренду. І всі ми розуміємо — що в більшості випадків сьогодні орендарем виступає не фермер. Цими діями влада зганяє селян із землі, а земельні наділи все швидше будуть переходити до земельного банку великих компаній. Ще раз влада показує своє справжнє обличчя. Сьогодні у неї в пріоритеті багаті великі холдинги, а не сімейні ферми та можливість створення нових робочих місць в сільській місцевості».

Ірина ГЕРАЩЕНКО, народний депутат:

 «Автори закону нам говорять, що у нас є тіньовий ринок землі, з якого не сплачуються податки, хтось має паї, 3-5 гектарів землі. Зеленський, у ваших руках сьогодні і у монобільшості всі важелі влади. Це ж ваша податкова, ваше міністерство внутрішніх справ, ваша поліція. Так ви не збирайте хабарі, а збирайте податки. Але не ставте людей на межу виживання».

P.S. За цей законопроект проголосували усі волинські депутати – Вячеслав Рубльов та Валерій Стернійчук із «Слуги народу», Ігор Гузь, Степан Івахів, Ірина Констанкевич та Ігор Палиця із групи «Партія «За майбутнє».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel