Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Волині – рекордна кількість відмов від немовлят

У Луцьку лише за 9 місяців цього року від п’яти немовлят відмовилися рідні матері.

Фото Волинські новини.

На Волині – рекордна кількість відмов від немовлят

У Луцьку лише за 9 місяців цього року від п’яти немовлят відмовилися рідні матері. В управлінні у справах захисту дітей кажуть: такого давно не пам’ятають, щоб за рік було аж стільки відмовників

Крім того, збільшилася кількість неблагополучних сімей та дітей, які позбавлені батьківського піклування, повідомляє ІА Волинські новини з посиланням на телеканал «Аверс».
Сніданок, обід, вечеря, прогулянка, заняття – тут усе за чітким графіком. Вихователі стараються, аби підопічні не називали їх мамами та не надто до них прив’язувалися. Адже це – Волинський обласний будинок дитини. Звідси малюків заберуть або під опіку, або на усиновлення, або ж після чотирирічного віку – в спеціалізований інтернат. Рідше трапляється, що батьки одумуються і повертають свох чад у сім’ї.
А бувало, що дітей батьки забирали, а згодом малюки повторно опинялися в сиротинці.
«Ми сприймаємо їх як наших дітей, ми бачили їхніх мам і розуміємо, що тут їм добре. Тут вони поїли, поспали, вдягнуті, є медичне обслуговування, а вдома у них цього всього не було, – розповідає вихователька Наталія Бондарук. – Діти приходять з дому запущені. І в нас були випадки, коли мами забирали дітей, а потім повертали ще в гіршому стані, аніж були».

Цієї осені прийшли дітки – два роки і два місяці та два роки і чотири місяці. То вони не вміли тримати ложки, тільки знали взяти хліба сухого в руку і їсти.

Про такі випадки згадує і виконувачка обов’язків заступника директора з медичної частини Домка Боярчук, яка працює в цих стінах з 1989 року. Розповідає, що були й такі батьки, які забирали дітей з сиротинцю, отримували так звані дитячі гроші, які накопичилися на картці, пропивали їх, а вже за тиждень повертали самі, або ж в них вилучали дітей. Каже: зазвичай діти потрапляють сюди дуже занедбаними, їх фактично рятують з жахливих умов, де батьки дбають більше за чарку чи дозу, але не про них.
«Цієї осені прийшли дітки – два роки і два місяці та два роки і чотири місяці. То вони не вміли тримати ложки, тільки знали взяти хліба сухого в руку і їсти. Минув добрий місяць, поки ми навчили їх користуватися столовими приборами, бо вони того вдома не мали», – каже вона.Працівники закладу розповідають, що діти, які сюди потрапляють, в більшості випадків взагалі не згадують ані про матерів, ані про дім. Здебільшого вони залякані й замкнуті. Малеча, яка за свої кілька років життя зіштовхнулась із насиллям та нелюдськими умовами, уже надломлена. Тож штатні психологи працюють з такими дітьми постійно.

Як зауважив виконувач обов’язків директора КП «Волинський обласний будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи і порушенням психіки» Віктор Максимюк, серед вилучених чи відмовних є й діти, яких батьки тимчасово віддали через скрутне матеріальне становище. І якщо до таких ще навідувалися рідні ( зараз через карантин відвідування заборонені), то до відмовників не приходить ніхто. Запевняє: хоча всього і не вистачає, але базове – одяг, взуття, їжу, ліки для дітей – мають. Не обходиться і без допомоги меценатів.
Нині в дитбудинку перебуває 34 малюки, з них до одного року – дев’ятеро, позбавлених батьківського піклування – 12, відмовних та вилучених – 13, із них двоє з інвалідністю.

Читайте також: Олег Торчинюк розкопав на Горохівщині 2 німецькі літаки​.

Віктор Максимюк зауважує, що саме від хворих діток найчастіше відмовляються батьки ще в пологовому. Днями сюди привезуть ще одну таку дитинку.
«Це дитина з асоціальної сім’ї, батьки зловживали алкоголем, мама пила під час вагітності й малеча народилася глибоким інвалідом», – розповідає він.
В управлінні у справах дітей Луцької міської ради кажуть: давно не пам’ятають аж так багато відмов від дітей, як цього року. Якщо раніше таких випадків було один-два на рік, і здебільшого лишали дітей з інвалідністю, то за цей рік п’ятьох малюків покинули у пологовому. Нині декого з них уже всиновили. До слова, це цілком здорові діти, батьки яких не стояли на обліку в соцслужбах. Більше того, двоє із породіль уже мали дітей.
«Побільшало дітей, які потрапляють зараз на облік у складних життєвих обставинах, побільшало випадків, коли звертаємося до суду щодо позбавлення батьків прав, тобто ситуація в соціальній сфері після двох років коронавірусу дуже загострилась. І це питання не лише Луцька, а й усієї України», – констатує начальник управління у справах дітей ЛМР Федір Шульган.
На підтвердження своїх слів наводить невтішні дані статистики по Україні за 9 місяців цього року та за аналогічний період минулого року. Так, кількість нововиявлених сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, зросла на 47%, випадків домашнього насильства, зокрема й де є діти, – на 68%, а кількість дітей, позбавлених батьківського піклування, – на 301%.

Тим часом інші дані, за інформацією управління соціальних служб, зокрема по Луцьку, теж не додають оптимізму. Адже коли кількість дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах через корона кризу, значно зросла, черга на усиновлення вичерпується.

Telegram Channel