Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Якщо інфляція росте, влада має індексувати людям знецінення їхніх доходів, – Порошенко

Не підвищення пенсій і зарплат, а обов’язкова індексація?

Фото eurosolidarity.org.

Якщо інфляція росте, влада має індексувати людям знецінення їхніх доходів, – Порошенко

Держава має компенсувати громадянам інфляційні втрати, які найбільш болючі для пенсіонерів, малозабезпечених та багатодітних родин, а також для бюджетників – про це в ексклюзивному інтерв’ю «5 каналу» сказав лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко

П’ятий Президент наголошує: натомість влада витратила інфляційний прибуток держбюджету на «розпил» для оточення Зеленського.

«Інфляція – це економічна категорія, і є ефективні механізми, як долати інфляцію з точки зору соціальних наслідків. Інфляція – це найбільш жорсткий податок на незахищені верстви населення. Ухилитися від нього неможливо. Інфляція все одно за твоє споживання вийме з твоєї кишені 10, 12, 15 або 20%, як це зараз відбувається після підвищення тарифів», – пояснює Порошенко.

«Що цивілізований світ запропонував для того, щоб в першу чергу не страждали бідні люди, бо багаті розберуться? Цей механізм називається індексація. Ціни виросли на 10% – ти маєш компенсувати людині. І це не популізм. Бо якщо є інфляція, то бюджет отримує на 10% більше, і ви маєте не красти ці гроші, а перерозподілити для того, щоб виконати вимогу закону щодо індексації», – зазначає Петро Порошенко.

 Влада забрала інфляційний дохід з бюджету і через свої оборудки кладе собі в кишеню

Він також наголосив, що це – не підвищення пенсій і зарплат, а обов’язкова індексація.

«Інфляцію ви порахували, ціни зросли на 12% – пенсіонерам додайте 12%. Бо у них немає інших джерел. Бюджетникам, які мають мінімальний рівень заробітної плати, додайте для того, щоб не постраждав рівень життя. Конституційно заборонено виплачувати заробітну платню, яка менша прожиткового мінімуму», – нагадав Порошенко.

Натомість влада забрала інфляційний дохід з бюджету і через свої оборудки кладе собі в кишеню – зауважує Порошенко.

«Наша політична сила запропонувала декілька законопроектів, які вимагають перерозподілу доходів бюджету на ключові напрямки. Перша позиція – це пенсії», – нагадав лідер партії.

«Друга позиція – це оборона країни та індексація грошових виплат. Україна під час війни три роки не підвищує грошове забезпечення українських воїнів. У 2019 році в другому кварталі при мені було економічне зростання 4,5%, і це було останнє зростання, яке бачила Україна в таких обсягах. З тих пір грошове забезпечення воїнів не підвищувалося. Тоді це було 160% від середнього рівня заробітної платні в промисловості. І тоді в армію стояла черга. А на сьогоднішній день це майже 80% від середньої заробітної платні в промисловості. Навіщо йти в армію, на фронт, коли охоронцем в обласному центрі ти заробиш більше. Безумовно, це політика, яка складає загрозу національній безпеці», – наголошує Порошенко.

Джерело: Європейська Солідарність
Telegram Channel