Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ціна на землю в 2022 році стрімко зросте

З кожним роком земля дорожчає.

Фото: Pixabay.

Ціна на землю в 2022 році стрімко зросте

Про це заявляють експерти

У 2022 році ціна на землю в Україні має дуже відчутно зрости: вартість 1 га підніметься на 300-500 доларів. Таким чином, ціна за гектар вільної землі стартуватиме від 2,5 тисячі доларів, пише Аgroter із посиланням на Херсон Типовий.

Такий прогноз на ринкову вартість землі дав співвласник земельної агенції «Володар» Володимир Нагорний.

За словами експерта, з початку липня (тобто з моменту відкриття легального ринку землі) ціна на землю в Україні не зросла. Вона становить 1,5-1,7 тисяч доларів за гектар. Проте вже наступного року вона зростатиме через те, що кількість пропозицій на ринку землі невелика.

Тож уже наступного року за гектар вільної землі продавці можуть просити від 2,5 до 3,5 тисячі доларів. У той же час, ця ціна буде різною: для вільних земель (які ніхто не орендує) вона буде вищою, а для земель, що знаходяться у довгостроковій оренді, нижчою.

«Сьогодні в Україні 95% господарств мають зареєстроване право оренди землі. Відповідно, продавець землі звертається завжди до орендаря, як до переважного покупця. Тобто якщо фермер орендує цю землю, він може розраховувати на ціну $1,5 тис./га. Коли земельна ділянка вільна, і продавець знає її реальну ціну, менш як за $2,5 тис./га не купити», — уточнює Володимир Нагорний.

Тож уже наступного року за гектар вільної землі продавці можуть просити від 2,5 до 3,5 тисячі доларів.

За словами Нагорного, зараз спостерігається пожвавлення на ринку землі за рахунок продажу на платформі «Прозорро. Продажі».

«Там працює нормально сформована система аукціонів. Здебільшого на платформі продається заарештована земля, тобто яка стоїть на обліку у виконавчій службі. Вона стягнута за несплату кредитів, аліментів та інших боргових зобов’язань», — пояснює Нагорний.

Раніше виконавці не могли продати цю землю через мораторій на продаж, пояснює експерт. Але тепер, коли перешкоди знято, процес продажу активізувався.

«Зараз від одного держвиконавця виставляється по 20-30 діянок. Держава може продавати землю з переважним правом і без неї, зареєстровані та незареєстровані ділянки. Протягом листопада велика кількість пропозицій опублікована від таких продавців», — додав Володимир Нагорний.

Читайте також: В Україні зросли ціни на алкоголь.

Telegram Channel