Курси НБУ $ 41.27 € 44.44
Волинський хор більше не зможе гастролювати Україною (Відео)

Чи почує місцева влада артистів?

Фото Волинської обласної філармонії.

Волинський хор більше не зможе гастролювати Україною (Відео)

Після збільшення добових витрат для відряджень із 60 до 300 гривень не всім артистам рентабельно їздити з концертами за межі області

Великі колективи, як Волинський народний хор, не потягнуть таких витрат, натомість їздити на гастролі в інші області зможуть хіба що маленькі гурти або окремі солісти. Про це розповів директор Волинської обласної філармонії Сергій Єфіменко, передає «Суспільне».

 Всього ж в обласній філармонії 90 артистів.

«Одна-дві людини – це маленькі витрати, а коли їде 65 людей, два автобуси, то це непідйомні витрати, які ні філармонія, ніхто не потягне», – каже Сергій Єфіменко.

Постанова Уряду про склад витрат на відрядження стосується як артистів, так і держслужбовців та працівників організацій, які частково або повністю фінансуються за бюджетні кошти. Зі слів Сергія Єфіменка, добові витрати виплачуються не в день виїзду, а напередодні концерту чи гастролей.

60 гривень – то мало, це були не відрядні, це наче як жарт. Ставити 300, то з одного боку це добре, але з іншого – чи спроможні?

«Я, як керівник відповідаю за вчасну виплату добових. Це моя персональна відповідальність згідно з контрактом. Тому не виплатити і не виконати цю постанову я не можу», – зазначив директор Волинської обласної філармонії.

Отримані добові артисти витрачають на харчування та особисті потреби під час гастролей, – говорить артист Волинського народного хору Віталій Дорощук. З його слів, ці кошти є суттєвою підтримкою при невеликих заробітних платах.

Читайте також: Горохівські музиканти записали прегарну колядку композиторки з Рівненщини (Відео).

«60 гривень – то мало, це були не відрядні, це наче як жарт. Ставити 300, то з одного боку це добре, але з іншого – чи спроможні? Можливо краще, якби була якась градація», – розповів артист.

Нові концертні програми впродовж року Волинський народний хор традиційно презентує в різних областях. До пандемії колектив давав понад 30 концертів по Україні. Торік за межі області виїздили 10 разів, – повідомив телефоном розповів художній керівник хору Олександр Стадник.

З його слів, через неспроможність окупити поїздки колективу гастрольна діяльність за межами області припиниться.

«Колектив знаний в Україні. Об’їздили і східні області, і центральну Україну, і південні області з різними програмами. Минулий рік був трошки гірший через пандемію, але їздили. Ми виїжджали і в Київ, і в Рівненську область, і у Львівську область», – додав Олександр Стадник.

Концерти Волинського народного хору не скасовували в Луцьку та Волинській області. Також хор виступить в Івано-Франківську під час різдвяного фестивалю, де всі фінансові зобов’язання виконали організатори фестивалю.

Реклама Google

Telegram Channel