Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Без касирів, секретарів та водіїв: які професії відмирають в Україні

Розвиток ІТ-технологій та автоматизація послуг призводить до того, що попит на спеціалістів зазначених професій йде на спад.

Колаж 24 каналу.

Без касирів, секретарів та водіїв: які професії відмирають в Україні

Більш вузькопрофільні фахівці більше не зможуть одноосібно закривати якийсь глобальний кластер

У 2022 році ринок праці продовжить активно змінюватися та трансформуватися. Експерти впевнені, що насамперед будуть зникати монопрофесії. Про це інформує 24 канал.

З чим це пов'язано, які професії під загрозою зникнення та до чого готуватися українській молоді, щоб не залишитися без роботи – сайту 24 каналу розповіли експерти.

Надія Омельченко, віцепрезидентка ІТ-Інтегратор, пояснила, що згідно з даними Всесвітнього економічного форуму, найближчого часу зникне кілька професій.

Зокрема, йдеться про такі: касири, кур'єри, охоронці, водії, секретарі, фасувальники, банківські працівники.

Зокрема, йдеться про такі: касири, кур'єри, охоронці, водії, секретарі, фасувальники, банківські працівники.

Розвиток ІТ-технологій та автоматизація послуг призводить до того, що попит на спеціалістів зазначених професій йде на спад. Тому молоді варто зважати на це вже сьогодні.

Доля монопрофесій

Антон Ванін, Recruitment Team Lead в BAKOTECH, уточнив, що також втрачатимуть актуальність монопрофесії. Такі монолітні великі посади як класичний маркетолог HR (який робить все), дизайнер (який робить все) та практично будь-хто – всі вони будуть розпадатися на дрібніші кристали, а потім доповнюватися уламками інших суміжних професій.

Наприклад, все менше HR будуть займатися кадрами загалом, перерозподіляючи увагу, припустимо, на HR-бренд. Для цього знадобляться компетенції з різних аспектів маркетингу, піару, занурення та розуміння цілей бізнесу та вміння будувати довгострокові стратегії, – додав Ванін.

За словами фахівця, це означає, що більш вузькопрофільні фахівці більше не зможуть одноосібно закривати якийсь глобальний кластер. Однак є й позитивний момент – «кожне окреме завдання опрацьовуватиметься краще і з глибшим розумінням того, частиною якого процесу воно є, навіщо це потрібно і що буде далі».

Антон Ванін зазначив, що у результаті на зміну старим професіям прийдуть нові, а головною відмінністю буде коло питань та проблем, які закриватиме цей спеціаліст.

Читайте також:Аналітики розповіли, які професії треба обирати, щоби отримувати високі зарплати

Telegram Channel