Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Піднімають вартість проїзду в луцьких тролейбусах

Готові платити?

Фото Луцької міськради.

Піднімають вартість проїзду в луцьких тролейбусах

Про це стало відомо під час сьогоднішнього засідання виконавчого комітету Луцької міської ради

Ціна на проїзд для одного дорослого пасажира в тролейбусі Луцька зросте до 6 гривень. Тариф на проїзд для учнів закладів загальної середньої освіти, закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студентів вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації становитиме три гривні, за наявності учнівського або студентського квитка та відповідного електронного засобу оплати, йдеться на с айті Луцької міськради.

Ціна на проїзд для одного дорослого пасажира в тролейбусі Луцька зросте до 6 гривень. 

Директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль розповів, що тариф не перевезення пасажирів у тролейбусах не переглядався кілька років. За цей час значно зросли ціни на електроенергію, матеріали, запасні частини та розмір прожиткового мінімуму, з якого розраховані годинні тарифні ставки працівників. Відповідно, діючий тариф не покриває витрати необхідні для здійснення пасажирських перевезень. Це і стало основними причинами зміни вартості проїзду.

Луцький міський голова Ігор Поліщук розповів, що у липні вартість однієї кіловат години, яку закупляє Луцьке підприємство електротранспорту, становила 1,47 грн, а вже у січні поточного року — 4,08 грн. Таким чином вартість зросла у 2,8 рази. Окрім того, на 8% збільшилась послуга з передачі електроенергії. У складовій тарифу вартість електроенергії складає понад 70%, а саме це основна стаття затрат для нашого підприємства електротранспорту. У вересні місячний фонд оплати за електроенергію комунальним підприємством становив 1,4 млн грн, в грудні — 3,7 млн грн.

Разом з тим, Луцьк є останнім обласним центром, де ще зберігається вартість проїзду 4 гривні.

«Ми зробили аналіз та побачили наступні дані: вартість проїзду у Тернополі: банківська картка — 10 гривень, неперсоніфікований квиток — 9 гривень, картка тернополянина — 8 гривень; Вінниця — 8 гривень; Івано-Франківськ: банківська картка — 8 гривень, разовий квиток у водія — 10 гривень, транспортна картка — 6 гривень; Львів — 10 гривень, в разі придбання квитка у спецпунктах — 9 гривень; Рівне — 6 гривень ще з 25 травня 2021 року. Навіть якщо ми ухвалимо рішення про 6 гривень, Луцьк буде містом, де зберігається одна з найнижчих вартостей проїзду в міському електричному транспорті, - сказав Ігор Поліщук. - На жаль, це вимушений крок. Реальна вартість на сьогодні з мінімальною рентабельністю — 11-12 гривень. Собівартість перевезень за результатами року є дещо нижчою, але все одно міський бюджет за кожного пасажира буде відшкодовувати орієнтовно 4 гривні. Ми розуміємо, що якщо зробимо вартість проїзду 8, 10 чи 12 гривень, люди просто перестануть їздити тролейбусами і ми введемо підприємство електротранспорту в критичний стан», - наголосив він.

Читайте також: Луцький маршрутник, про якого «гуділи» соцмережі, виявився тимчасово обмеженим в праві керування (Відео).

Telegram Channel