Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Замість боротьби з російською агресією в Україні переслідують опозицію: реакція західних медіа на суд над Порошенком

Петро Порошенко.

Ukrainian former President Petro Poroshenko attends a news conference in Warsaw, Poland January 16, 2022. Poroshenko gives a press conference on the eve of his scheduled departure for Kyiv, where he faces a possible arrest on suspicion of high treason by financing pro-Russian separatists in eastern Ukraine while in office in 2014-2015. REUTERS/Gleb Garanich

Фото AP.

Замість боротьби з російською агресією в Україні переслідують опозицію: реакція західних медіа на суд над Порошенком

Світові медіа гостро відреагували на звинувачення у державній зраді п’ятого президента України Петра Порошенка. Зокрема, західні засоби масової інформації вражені політикою чинного глави держави Володимира Зеленського, який на тлі загрози російського вторгнення веде боротьбу з власними політичними опонентами

Як відомо, у понеділок, 17 січня, відбулося судове засідання щодо чергової підозри п’ятому Президенту України та лідеру партії «Європейська Солідарність» Петру Порошенку. Західні партнери України гостро відреагували на такі дії влади і закликали її до прозорого розслідування, позицію дипломатів підтримали також і міжнародні медіа.

Детальніше - у добірці

Так, британське інформагентство The Guardian вважає справу проти Порошенка політичною вмотивованою, і наголошує, що п’ятий Президент неодноразово підтвердив свою проєвропейську позицію на посаді глави держави і після президентської каденції.

«Попередній президент України Петро Порошенко постав перед судом за звинуваченням у державній зраді, яке, за його словами, є політично-мотивованим, за справою, яка стривожила західних союзників країни. Порошенко, проєвропейський політик, який критикував Москву, відкинув звинувачення та звинуватив прокуратуру в «ганебних» діях та «розколі» країни.

The Guardian.

 

Більдт наголосив, що будь-яка спроба помістити Порошенка під домашній арешт завдасть «великої шкоди» внутрішній згуртованості України».

Крім того, експрем’єр-міністр Швеції Карл Більдт назвав звинувачення «явно політичними». Більдт наголосив, що будь-яка спроба помістити Порошенка під домашній арешт завдасть «великої шкоди» внутрішній згуртованості України».

Водночас американське фінансове видання Bloomberg відзначило, що дії чинного президента Володимира Зеленського викликають нестабільність на фоні ймовірної ескалації конфлікту, спровокованою російською стороною.

«Юридичне протистояння, яке нав’язує адміністрація президента Володимира Зеленського, викликає певну політичну нестабільність у регіоні, оскільки російський лідер Володимир Путін стягує війська до східного кордону України, що спонукало західних союзників до заяв про загрози повномасштабного вторгнення. Порошенко керував Україною протягом п’яти років після революції на Майдані 2014 року, внаслідок якого було повалено підтримуваного Кремлем лідера країни. Тепер його звинувачують у купівлі вугілля у сепаратистів на Донбасі на сході України».

Bloomberg

 

Крім того, редакція американського видання Washington Post підкреслює, що навіть делегація американських сенаторів, яка саме 17 січня прибула до України, занепокоєна політичними переслідуваннями в Україні.

«Попередній президент України Петро Порошенко у понеділок повернувся на батьківщину, щоб пред’явити звинувачення у державній зраді, які, за його словами, політично мотивовані — протистояння, яке, на думку спостерігачів, може призвести до небезпечного поділу України, доки російські сили концентруються на кордоні. Поки Порошенко сидів на слуханнях з приводу його утримання під вартою, а сотні його прихильників галасливо зібралися біля будівлі суду, двопартійна група з семи американських сенаторів, що приїхала до Києва, провела брифінг у готелі всього за кілька сотень метрів і висловила занепокоєння з приводу роздратувань».

Washington Post.

Видання також наводить реакції американських сенаторів, які під час візиту до Києва закликали чинну владу дотримуватися принципів верховенства права і забезпечити прозоре розслідування у справі Порошенка.

«Я говорю за себе — я, безумовно, стурбований вибірковим правосуддям і, безумовно, стурбований переслідуванням політичних опонентів», — сказав сенатор Кріс Мерфі додавши, що українська система правосуддя має гарантувати, що верховенство закону було дотримано.

До того ж сенатор Річард Блюменталь попередив про потенційний дестабілізуючий ефект, який ця справа може зробити на країну, яка зіткнулася з серйозною небезпекою, яку представляє Володимир Путін.

«Можливо, насамперед це танки, артилерія та війська, які можуть грохнути дорогами України. Але так само у гібридній, сутінковій боротьбі «розділяй і владарюй», – наводить Washington Post коментар сенатор.

Читайте також: «Особиста неприязнь Зеленського». Справа щодо Порошенка має ознаки політичного переслідування — юрист.

 

Водночас ділове видання Financial Times наголошує, що з огляду на політичні переслідування та концентрацію військ РФ на кордоні України, західні партнери Києва побоюються нестабільної ситуації.

«Поряд із десятками інших кримінальних розслідувань щодо Порошенка під час президентства Зеленського, ці справи стривожили західних прихильників України, які побоюються внутрішньої політичної нестабільності в той час, коли країна стикається з загрозою приблизно 100 000 російських військ, зосереджених уздовж її кордонів».

Financial Times.

Telegram Channel