Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Українців закликали озброюватися біноклями: рахуватимемо ворон та горобців (Фото)

Ич яка!

Фото Максима Рудіка.

Українців закликали озброюватися біноклями: рахуватимемо ворон та горобців (Фото)

Йдеться про справу всесвітньої ваги...

18–25 січня – Великий зимовий облік птахів (Christmas Bird Count), нагадує КНПП «Цуманська пуща».

Великий зимовий облік є наймасовішим заходом для вивчення птахів у всьому світі. Його іноді називають Різдвяним. Традиція обліковувати птахів народилася в 1900 році у США, коли редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен запропонував новий спосіб Різдвяного полювання – з біноклем в руках замість зброї. За його закликом 26 осіб вперше провели цей день разом з пташками, спостерігаючи за ними та вивчаючи їх, радіючи їхньому польоту та свободі. З цього часу обліковування птахів у Різдвяні дні поширилося на теренах США, Канади, Латинської Америки, Карибських та деяких Тихоокеанських островів.

Завдяки простоті проведення та незначним витратам часу, Великий зимовий облік знайшов широку підтримку серед дітей і дорослих, забезпечуючи нас щорічно необхідними даними про зимуючих в Україні птахів. З року в рік кількість учасників Великого зимового обліку птахів в Україні зростає, що допомагає нам одержати важливі дані про стан популяцій загальнопоширених видів птахів Європи.

Традиційно Великий зимовий облік птахів проводять щороку в останні вихідні січня.

Традиційно Великий зимовий облік птахів проводять щороку в останні вихідні січня.

Де спостерігати за птахами? – У дворі свого будинку, в саду, на шкільному подвір’ї, у міському парку – в межах населеного пункту, адже мета цього обліку – визначати кількість птахів і з’ясувати, які саме види залишилися зимувати поряд з нашими домівками.

Облік слід здійснювати протягом однієї години. Зазначайте види та рахуйте кількість побачених птахів. Наприкінці годинного обліку зафіксуйте найбільшу кількість кожного виду птахів, яку ви одночасно спостерігали за цей проміжок часу (не враховуйте птахів, що пролітають).

Важливо! Не підраховуйте всіх побачених птахів, оскільки деякі з них можуть повертатися до місця спостереження кілька разів протягом години. Якщо, наприклад, синиця велика 10 разів повертається за час, відведений для обліку, то це не означатиме, що в сад прилітали 10 синиць.

Птахи є найактивнішими вранці. Якщо обліковувати їх у цю пору дня, є можливість побачити й нарахувати більше видів птахів.

Зазвичай серед видів, що залишилися зимувати, можна обліковувати, зокрема, ворон сірих, галок, граків, горобців хатніх, дятлів, синиць блакитних і великих, сойок, сорок, снігурів, омелюхів тощо. Занотовуйте лише ті види, які вам вдалося визначити.

 
 
 
 

Читайте також: У Гонконзі хочуть знищити дві тисячі хом'яків, яких звинувачують у поширенні COVID-19.

Telegram Channel