Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Росія може втратити доступ до долара, якщо почне нове вторгнення в Україну – Байден

Лідери Росії й США розмовляли по відеозв'язку та телефоном.

Фото: REUTERS.

Росія може втратити доступ до долара, якщо почне нове вторгнення в Україну – Байден

Глава Білого дому припускає, що Росія і справді готує якусь операцію щодо України. Проте попереджає, що у такому разі Володимир Путін «серйозно і дорого заплатить» за «випробування» Заходу

Якщо Кремль почне нове масштабне вторгнення в Україну, російські банки, ймовірно, втратять доступ до розрахунків у доларах.

Про це під час пресконференції з нагоди річниці на посту сказав президент США Джо Байден, передає Громадське з посиланням на Reuters та BBC.

«Але якщо вони справді зроблять те, на що вони здатні… Для Росії буде катастрофою подальше вторгнення в Україну», — додав Байден.

Байден зазначив, що загальний обсяг санкції проти Росії також буде залежати від масштабу її агресії. Наприклад, якщо це буде незначна військова операція, у країн Заходу може бути різна позиція щодо реакції. «Але якщо вони справді зроблять те, на що вони здатні… Для Росії буде катастрофою подальше вторгнення в Україну», — додав Байден.

Про ймовірне обмеження доступу росіян до долара у разі агресії ще на початку грудня писав Bloomberg. Видання зазначало, що американські чиновники замість відключення РФ від системи банківських розрахунків можуть обмежити конвертацію рубля в інші валюти, зокрема долар.

Що відбувається біля кордонів України?

Там залишаються приблизно 100 тисяч російських військових, за даними New York Times. Зокрема, Росія стягує військову авіацію. А на лютий у Білорусі заплановані військові навчання з Росією, солдати вже починають прибувати до країни.

За даними розвідки, Росія готується до можливої атаки на схід і південь України в січні-лютому 2022 року. Американські розвідники, відповідно до сценарію, яким поділився Bloomberg, вважають, що Білорусь може бути одним із трьох напрямків нападу РФ.

Читайте також:Лавров каже, що Україна готує наступ, а розвідка США заявляє, що Росія може сфабрикувати привід для вторгнення

Реклама Google

Telegram Channel