Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
22 січня українці відзначають національне свято - День Соборності

Ця подія істотно вплинула на політичну ситуацію в країні.

Фото Укрінформу.

22 січня українці відзначають національне свято - День Соборності

День Соборності України був заснований, щоб громадяни нашої країни пам'ятали про важливість свободи і незалежності держави, в якій живуть.

Згідно з офіційними джерелами, 22 січня 1918 року Центральна Рада на IV універсалі проголосила, що відтепер Україна є незалежною державою, відтворює історію свята УНІАН.

Через рік, 22 січня 1919 року підписали Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Це означало, що республіки об'єднуються і створюють єдину державу. Пізніше домовленість назвали «Акт Злуки».

Незважаючи на підписаний акт, об'єднання територій не відбулося, але така дія істотно вплинула на політичну ситуацію в країні.

Така подія істотно вплинула на політичну ситуацію в країні.

У тексті Акту Злуки утверджувалось: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Однак тоді об’єднання України відбулось суто символічно: вже через кілька тижнів після проголошення Акту злуки, більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехо-Словаччина – Закарпаття.

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час – автономній республіці Чехо-Словаччини. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулась тридцятитисячна маніфестація місцевого населення, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини.

У 1990 році, напередодні річниці, між Києвом і Львовом десятки тисяч людей, тримаючись за руки, вишикувалися в «живий ланцюг». Така акція підтверджувала стійкість і єдність українського народу.

У 1999 році чинний президент Леонід Кучма офіційно встановив свято 22 січня, як День Соборності України. 13 листопада 2021 року президент Петро Порошенко заснував 2 свята: День Соборності України (22 січня) та День Гідності та Свободи України (21 листопада).

Читайте також: Як побувати в Нью-Йорку, не знаючи жодного слова по-англійськи

Реклама Google

Telegram Channel