Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Завтра у Луцьку вшанують «тата» Аліси з Країни чудес

А ви давно перечитували?

Ілюстрація зі сторінки Волинської обласної бібліотеки для дітей у Facebook.

Завтра у Луцьку вшанують «тата» Аліси з Країни чудес

Минає 190 років від дня народження Льюїса Керрола

27 січня виповнюється 190 років від дня народження Чарльза Лютвиджа Доджсона, відомішого всім під ім'ям Льюїс Керрол, нагадує Волинська обласна бібдіотека для дітей.

Англійський математик, філософ, логік, фотограф і, звичайно ж, письменник Льюїс Керрол - автор чудових книг про дівчинку Алісу, яка потрапила в Країну чудес, а потім в Задзеркалля!

Льюїс Керрол написав 255 творів. Казка серед них одна. Інші книги – з математики та логіки.

Льюїс Керрол написав 255 творів. Казка серед них одна. Інші книги – з математики та логіки. Особливо багато уваги письменник приділив складанню ігор, розв'язанню логічних задач.

Майже 40 років читав студентам лекції з математики.

Написав 13 томів щоденників і 98 921 лист (рахувати він їх почав з 29 років). Керрол не лише сам писав листи, а й інших учив, як це робити. З цією метою він навіть створив спеціальну брошуру: «Вісім-дев'ять мудрих слів про те, як писати листи».

Серед його листів дуже багато адресовано дітям. Яких тільки листів він не писав їм: листи-бурчуни, листи-дражнилки, листи-страшилки, листи-казки...

Серед його листів дуже багато адресовано дітям. Яких тільки листів він не писав їм: листи-бурчуни, листи-дражнилки, листи-страшилки, листи-казки...

Завдяки Льюїсу Керролу у багатьох книг тепер є суперобкладинка. У той час, коли його книга, загорнута папером, виходила з друкарні, він звернувся до видавця: «Надрукуйте на обгортці назву і автора, тоді книгу не треба буде виймати з неї!».

Крім суперобкладинки Керрол придумав і описав круглий стіл для більярду. Правда, патент на нього отримав Едвін Робінсон в 1964 році.

Серед результатів творчої думки доктора Доджсона безліч інших винаходів: шахи для мандрівників, де фігури тримаються на дошці за допомогою маленького виступу, відповідного поглиблення в клітці; пристосування для того, щоб писати в темряві, яке Доджсон називав Ніктографом; незліченні іграшки та сюрпризи, замінник клею і багато-багато іншого.

«Полювання на Снарка» - яскравий приклад літератури нонсенсу. Сам Керрол розглядав поему як жарт, пародію, тому найкращим днем ​​для виходу твору в світ він вважав 1 квітня. Саме в цей день в 1876 році книга і зустрілася зі своїми читачами.

Серед прототипів персонажів книги «Аліса в Задзеркаллі» є відомі політики того часу. Лев і Єдиноріг - це Гладстон і Дізраелі.

Коли Аліса подорожувала Задзеркаллям, то їй довелося перетнути шість потічків. Стільки горизонталей потрібно подолати пішки, щоб стати королевою.

Коли Аліса подорожувала Задзеркаллям, то їй довелося перетнути шість потічків. Стільки горизонталей потрібно подолати пішки, щоб стати королевою.

Ім'я вигаданого істоти Снарка Керролл придумав за допомогою склеювання слів «snake» - змія і «shark» - акула.

Образ Божевільного Капелюшника з'явився завдяки англійському прислів'ю «Божевільний, як шляпник». Деякі дослідники вважають, що прислів'я відображало реальний стан речей, тому що в XIX столітті при обробці фетру використовували ртуть і свинець. Отруєння небезпечними випарами нерідко закінчувалося для майстрів капелюшних справ божевіллям.

Перший переклад книги про Алісу в Росії з'явився в 1879 році під назвою «Соня в царстві діва» і викликав різку негативну реакцію критиків.

«Аліса в країні див» і «Аліса в Задзеркаллі» – дві дуже різні книги, які об'єднує головна героїня. Однак на написання цих казок Керрола надихали зовсім різні Аліси. Якщо в першій книзі прототипом героїні була Аліса Лідделл – дочка колеги і приятеля автора, то на другу частину автора надихнула його п'ятирічна кузина Аліса.

Незважаючи на те, що всесвітню популярність автору принесли його книги про пригоди Аліси, головним творінням свого життя Керрол вважав роман «Сільві і Бруно». На ділі ж, ця фантасмагорична суміш стилів і жанрів довжиною в 800 сторінок, стала найбільшим провалом автора: читачі купили лише 13 тисяч примірників книги. Не допомогло навіть надпопулярне ім'я Керрола на обкладинці.

А тепер про популярність «Аліси...»! В Англії ця книга – друга після Біблії. Вона є в кожній читаючій родині.

В Англії ця книга – друга після Біблії. Вона є в кожній читаючій родині.

Окремі слова, вислови, словосполучення стали крилатими. Цитування казки Л.Керрола вважається показником освіченості та вихованості, або, як кажуть, хорошого тону...

Чимало «дорослих» письменників запозичували з неї назви для своїх творів, як-от: «Королі та капуста» О'Генрі або роман С.Моема «Тістечка з пивом».

З перших днів свого існування книжка «Пригоди Аліси в Країні Чудес» увійшла до золотого фонду дитячої літератури і сьогодні лишається в ньому на чільному місці.

Створена для дітей, вона стала улюбленим читанням дорослих!

Льюїс Керрол зашифрував у своїй казці математичний трактат. Математика дала «Алісі» її темну сторону, надала вигляду головоломки, яка виявилася здатною розважати людей будь-якого віку протягом століть.

У 1928 році на аукціоні «Сотбі» оригінальний рукопис Льюїса Керрола «Аліса в Країні чудес», адресований Алісі Ліддел, був проданий у Лондоні за рекордні £15,400.

Синдром Аліси в Країні чудес - так називається дезорієнтуючий неврологічний стан, який зачіпає візуальне сприйняття людини так, що суб'єкт сприймає об'єкти істотно меншого розміру, ніж вони є насправді, а об'єкт здається далеким, або надзвичайно близьким в той же самий час.

Читайте також: Серед українських горобців спостерігаються черги за салом.

Telegram Channel