Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На Рівненщині шахраї телефонують під виглядом податкової

Аферисти якимсь чином мають свою базу контактів.

Фото Суспільного.

На Рівненщині шахраї телефонують під виглядом податкової

Невідомі шахраї телефонують на мобільні телефони громадянам, які зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності, і представляються посадовими особами, керівниками податкової служби в Рівненській області

Підприємцям та фізичним особам з Рівненської області телефонують невідомі та видають себе за посадовців з податкової. Вони пропонують за гроші вирішувати особисті питання, – повідомили у пресслужбі Державної податкової служби області. Податківці звернулись до поліції та підозрюють засуджених, які перебувають у місцях позбавлення волі.

Суспільному начальник сектору запобігання корупції Державної податкової служби в Рівненській області Павло Євтушенко розповів, що схема, яку використовують аферисти, телефонуючи – відома.

«У нас уже традиційно на початку року невідомі шахраї телефонують на мобільні телефони громадянам, які зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності, і представляються посадовими особами, керівниками податкової служби в Рівненській області. Вони просять перерахувати гроші за вирішення якихось там своїх особистих питань. І періодично міняють номери телефонів, з яких телефонують», – сказав начальник.

Вони просять перерахувати гроші за вирішення якихось там своїх особистих питань. І періодично міняють номери телефонів, з яких телефонують.

За його словами, останній відомий податковій дзвінок був 25 січня. Тоді шахраї пропонували переказати гроші на карту OTP-банку з номером 4363 2375 1127 9995, а телефонували з номера 095-083-80-72.

«Задля запобігання можливого шахрайства, ми інформуємо громадян, платників податків, усіма можливими способами, щоб вони були дуже пильні й ні в якому разі не стали об'єктами шахрайства для цих осіб. Податкова не телефонує з пропозицією вирішувати проблеми, це виключено. Інформацію, яку ми отримуємо про кожен випадок шахрайства, ми направляємо до Національної поліції», – сказав Павло Євтушенко.

І уточнив: про вжиті заходи чи хід розслідування поліція податкову не повідомляє. Втім, підозра, хто саме шахраює, у податкової є.

«Як правило, це засуджені, які знаходяться в місцях позбавлення волі. Вони якимсь чином мають доступ до мобільного зв'язку, мають свою базу контактів. Яким чином вона до них потрапляє – нам невідомо, але в місцях позбавлення волі знаходяться люди з певних регіонів, які знають, де хто і як», – сказав податківець.

Якщо засуджені мають смартфони, то вони можуть отримувати інформацію про підприємців та громадян в інтернеті й використовують її у своїх шахрайських діях, уточнив Павло Євтушенко.

Також він запевнив, що усі дані про корупційні факти перевіряє сектор з питань запобігань та виявлення корупції. Також проводять внутрішню перевірку в межах своїх повноважень. Павло Євтушенко зазначив, що кожному хто отримав дзвінки від начебто податкової, варто звернутись до Нацполіції.

Що відомо

Наприкінці грудня 2020 року та у січні 2021 шахраї телефонували фермерам тоді ще Здолбунівського району та представлялись керівником Здолбунівської державної податкової інспекції. Вони вимагали гроші на банківський рахунок та погрожували проведенням перевірок.

Читайте також:«Ваш родич у лікарні!»: схема шахраїв, а не привід віддавати все, що заощадили

Telegram Channel