Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Волині почали виробляти крем-мед: що це таке і з чим його їдять (Фото, відео)

Мед усім медам!

Фото volyn.com.ua.

На Волині почали виробляти крем-мед: що це таке і з чим його їдять (Фото, відео)

Ніжний, легкий, не надто солодкий, але не менш ласий і корисний. Це новий смаколик від волинських лісівників, який нещодавно почали виготовляти у консервному цеху Ківерцівського лісового господарства. Там запустили нову лінію з виробництва вишуканого десерту – крем-меду

Його можна використовувати як лікувальний або протизапальний засіб, вживати для профілактики хвороб чи просто куштувати як лакоминку. За смаком і текстурою він відрізняється від звичайної продукції бджільництва. Це – чудова альтернатива для тих, хто не любить класичного меду, адже в ньому немає кристалів, запах не так виражений і легший смак. Його ще називають медом-суфле.

Це – чудова альтернатива для тих, хто не любить класичного меду, адже в ньому немає кристалів, запах не так виражений і легший смак. Його ще називають медом-суфле.

Цей десерт – новинка в асортименті волинських лісівників. Товари, які десятки років виготовляють консервні цехи Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства (наша область – єдина в Україні, де такі переробні комплекси працюють), користуються попитом в Україні та за кордоном.

На одному з таких підприємств – Ківерцівському ми на власні очі побачили, як працює нова лінія з виготовлення крем-меду. Інженер з побічного користування Волинського ОУЛМГ Олександра Кузьмич та керівник консервного цеху Ківерцівського лісового господарства Олеся Гожик розповіли про особливості виробництва та унікальність нового продукту.

Щодо технології переробки: звичайний натуральний бджолиний мед механічно перетирають при певній вологості і невисокій температурі. Рідкий впродовж 5-10 діб (залежно від сорту) змішують із кристалізованим. Солодку масу приводять до кремової консистенції. Для цього процесу найліпше підходить соняшниковий мед, адже в ньому найбільше цукру. Важливо, що властивості натурального меду не втрачаються, він зберігає всі цілющі властивості.

 

– Це не звичайний мед. Він відрізняється і текстурою і смаком. На смак він легший, має ніжну текстуру, менш солодкий, не кристалізується і не застигає при низькій температурі. Його зручно намазувати на хліб, чи просто їсти ложкою як десерт, можна використовувати в кондитерстві та змішувати з різними інгредієнтами, – розповіла начальник консервного цеху Олеся Гожик.

До слова, влітку, з ініціативи керівника Волинського ОУЛМГ Олександра Кватирка, яку підтримав директор Ківерцівського лісгосподарства Анатолій Ярмолюк, консервнний цех модернізували – в приміщенні зробили капітальний ремонт, аби фахівці могли працювати в комфортних та сприятливих умовах.

Фахівці консервного цеху планують запустити виробництво мед-крему з різними додатками – чорницею, журавлиною, малиною, лимоном та імбиром, корицею, обліпихою, м’ятою, горіхами, навіть сосновими шишками (такий продукт має не лише корисні, а й лікувальні властивості для організму, ефективний при застуді, ангіні). Головна вимога в технології – аби всі додатки були повністю висушені.

Процес створення диво-меду доволі затратний, враховуючи вартість спецобладнання і сировини. Відповідно висока собівартість позначається й на ціні продукту: 400-грамова баночка, приміром, коштує 70 гривень. Однак, делікатес популярний серед гурманів і поціновувачів еко-продукції.

Цікаво, що про крем-мед в Україні вперше почули нещодавно. Делікатес з’явився на вітчизняних інтернет-платформах у 2016 році. Хоча технологію його приготування розробив приблизно сто літ тому в Канаді американський професор бджільництва Елтон Дайс. Цей продукт важко знайти на полицях магазинів, але можна купити в інтернеті. Його незабаром реалізовуватимуть в мережі фірмових магазинів волинських лісівників «Лісовичок», або на сайті Волинського ОУЛМГ.

 

 

 

Реклама Google

 Читайте також:  У селі на Волині учні проводять більше часу в лісі, ніж у соцмережах (Відео)

Реклама Google

Telegram Channel