Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
НАТО: Росія має негайно вивести війська з України

Єнс Столенберг.

Фото: pravda.com.ua.

НАТО: Росія має негайно вивести війська з України

Донецьк і Луганськ є частиною України, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він заявив, що Росія намагається створити привід для повторного вторгнення в Україну

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг засудив визнання Росією самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» та закликав Росію вивести війська з української території, передає DW.

«Це ще більше підриває суверенітет та територіальну цілісність України, підриває зусилля щодо врегулювання конфлікту та порушує мінські домовленості, стороною яких є Росія», - заявив Столтенберг увечері 21 лютого.

Генсек НАТО запевнив, що Альянс підтримує суверенітет і територіальну цілісність України у межах її міжнародно-визнаних кордонів.

Він нагадав, що у 2015 році Рада Безпеки ООН, до якої входить Росія, підтвердила свою повну повагу до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України.

«Донецьк і Луганськ є частиною України. Москва продовжує розпалювати конфлікт на сході України, надаючи фінансову та військову підтримку сепаратистам. Вона також намагається створити привід для чергового вторгнення в Україну», - вважає Столтенберг.

Генсек НАТО запевнив, що Альянс підтримує суверенітет і територіальну цілісність України у межах її міжнародно-визнаних кордонів. «Союзники найрішучішим чином закликають Росію обрати шлях дипломатії та негайно відмовитися від масштабного нарощування військової могутності в Україні та навколо неї, а також вивести свої війська з України відповідно до її міжнародних зобов'язань», - йдеться у заяві на сайті НАТО.

Визнання Росією «ЛДНР»

Увечері 21 лютого президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання Росією «незалежності» так званих Донецької і Луганської «народних республік». Крім того, своїм указом очільник Кремля наказав ввести на ці території російські війська. Також у проєктах договорів про дружбу, співпрацю і взаємодопомогу між Росією та самопроголошеними «ДНР» і «ЛНР» є пункт про можливість побудови військової інфраструктури та військових баз на території підписантів. У ніч на 22 лютого ЗМІ та користувачі соцмереж повідомляли, що Росія уже почала введення військ на непідконтрольні Україні території.

Зеленський: Росія легалізувала свої війська

На Заході засудили такі дії Кремля. Великобританія, США та Франція звернулися щодо негайного скликання засідання Радбезу ООН. Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні запевнив українців, що влада «давно до всього готова» і зазначив, що цим рішенням «Росія легалізує свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року».

Читайте також: Визнання Росією так званих «ЛДНР». Володимир Зеленський звернувся до народу (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel