Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Євангеліє від укра

Сергій Рахманін – журналіст, публіцист, народний обранець чинного скликання Верховної Ради України.

glavred.info.

Євангеліє від укра

Очікування було тривале й тривожне. Воно могло б нагадати джентльменові тривале й тривожне перебування в бомбосховищі. Але джентльмен не мав такого досвіду. І вже не мав шансу здобути цей досвід у майбутньому

Складний земний шлях джентльмена добіг кінця. Він терпляче чекав на свій вирок у неохайному підвалі, справді схожому на бомбосховище. Не лише зовні. Тут, як і там, тхнуло відчуттям смерті й віяло жагою до життя. До смороду страху домішувався аромат надії.

Прилетить чи не прилетить?

На височінь чи у прірву?

 

 — Наступний…

Тісна й похмура кімната в торці коридору нагадувала бліндаж. Проте джентльмен не був завсідником бліндажів.

На підлозі сидів сивий старець у синьому хітоні. Глянувши на джентльмена, він неквапом погортав сторінки пухлої книги, обкладинка якої рясніла кривавими й чорнильними плямами, до яких налипла риб’яча луска. Віднайшовши потрібну сторінку, мовчки вказав на одні з трьох дверей, що вели з апостольського бліндажу.

Джентльмен опинився у великій білій залі, від стін якої линуло сяяння, — всі вони були завішані світлинами людей. Їхні очі випромінювали світло, чисте як правда, яскраве як свобода. Великі, крихітні, смарагдові, волошкові, усміхнені, зажурені. Тисячі й тисячі пар очей, назавжди заплющених на землі й навічно розкриті Небом.

— Ти лишишся тут, — у голосі старця одночасно бринів смуток і скреготав докір. — Ти не заслужив Неба Господа. Бо свого часу ти не закрив від сатани Небо для Людей.

— Ти лишишся тут, — у голосі старця одночасно бринів смуток і скреготав докір. — Ти не заслужив Неба Господа. Бо свого часу ти не закрив від сатани Небо для Людей.

— Я не міг, адже…

— У тебе буде вдосталь часу говорити з собою про це «адже». Ти думатимеш над цим вічно.

— Чому саме така кара?

— То не кара, це прощення. Ти не заслужив Неба, проте уникнув прірви. Адже вони, — старець провів рукою вздовж Стіни, — спокутували твій смертний гріх своїм життям.

Бо вони все одно перемогли.

Пам’ятай про це, коли дивитимешся в їхні очі…

Старець повільно вийшов, і двері за його спиною зникли.

Хутко, дивно й страшно.

Як зникає межа між миром і війною.

Джерело: Дзеркало тижня
Telegram Channel