Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Як у Харкові картини російських художників рятують від їхнього народу

Варвари-орки нищать навіть те, що створювали їхні геніальні предки.

Фото Суспільного.

Як у Харкові картини російських художників рятують від їхнього народу

Зможуть оцінити збитки вже після того, коли російські військові припинять обстріли

У центрі Харкова на вулиці Жон Мироносиць стоїть пам'ятка архітектури місцевого значення. Це Художній музей, який звели понад 100 років тому за проєктом архітектора Олексія Бекетова. Він створив багато харківських пам'яток, частину з яких сьогодні зруйнувала війна. Чи вціліли експонати музею після обстрілів, досліджувало Суспільне?

 

 Вибуховою хвилею у музеї вибило скло у більшості вікон, виламало й двері. Експонати не постраждали, розповідає завідувачка відділу іноземного мистецтва Марина Філатова.

 

 

 

«Видимих пошкоджень немає. Але ми зможемо оцінити збитки вже після того, коли російські військові припинять обстріли. Звичайно ж, у нас є дуже старі картини, які реставрували просто на місці у залах, бо їх не можна було знімати. Не можна було, щоб були вібрації. Працівники, які залишилися у місті, намагаються все зняти, сховати, максимально зберегти», — говорить Філатова.

Через вибиті вікна зберігати правильну температуру та вологість у приміщенні — неможливо, каже завідувачка. Розповідає про картину Іллі Рєпіна.

Через вибиті вікна зберігати правильну температуру та вологість у приміщенні — неможливо, каже завідувачка. Розповідає про картину Іллі Рєпіна.

 

 

 

«Їй протипоказані будь-які зміни температурно-вологісного режиму, не можна її пересувати зайвий раз, ми до неї дуже бережно ставимося. Візуальних ушкоджень, дякувати Богові, на картині немає, але збитки ми оцінюватимемо вже у спокійний мирний час, тому що всі ці твори необхідно буде показувати реставраторам і, звичайно ж, необхідно буде їх відновлювати».

У музеї — понад 25 тисяч експонатів.

«Колекція Харківського художнього музею – одна з найбільших в Україні, одна з найцінніших. У нас є твори Дюрера, є оригінальна голландська графіка, є Рєпін, є Семирадський, є Полєнови. Це іронія долі просто, що ми повинні російських художників, картини російських художників, рятувати від їхнього ж народу. Це просто варварство!» — каже Філатова.

Читайте також:«Неушкодженим лишилося лише рагу з овочів»: ЗСУ на Харківщині знищили колону військової техніки (Відео)

Реклама Google

Telegram Channel