Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чому паску треба пекти саме сьогодні, а не завтра

Хай паска сонцем сяє на столі!

Фото із сайту vkustvorchestva.ua.

Чому паску треба пекти саме сьогодні, а не завтра

Христос воскрес! Воскресне Україна!

Цьогорічний Великдень особливий, бо в очікуванні свята майже кожна господиня дбає не лише і не стільки про те, щоб кожна оселя була прибрана й причепурена до свята (хоч і без наведення ладу вдома, звісно, не обійдеться), — насамперед про те, щоб не згасали надія і віра в нашу Перемогу, а смаколиків, які наповнюватимуть дім незрівнянними ароматами, вистачило не тільки аби почастувати рідних, а й передати на передову мужнім захисникам України. Тож, продумуючи празникове меню, варто потурбуватися про необхідну кількість продуктів, аби в Чистий четвер приступати до випікання великоднього хліба і м’ясних делікатесів у подвійних або й потрійних порціях

Паска «Італійська»

Інгредієнти: 1 л молока, 65 г свіжих дріжджів, 7 яєчних жовтків, 500 г цукру, 1 лимон, 150 г родзинок, 200 г цукатів, 170 г вершкового масла, 100 мл олії, 1–2 ч. л. куркуми, 1 ч. л. кардамону, дрібка солі, 1 яйце для змащування, борошно пшеничне вищого гатунку.

Приготування. Для опари молоко змішати з 70 г розтопленого масла і 2 жовтками, дріжджами, склянкою цукру і склянкою борошна. Накрити рушником на 1 годину, щоб підійшла. Далі додати решту жовтків із сіллю, склянку цукру. Борошно підсипати і вимішувати, поки тісто стане гладким та однорідним і почне відставати від рук, — чим довше місити, тим краще. Наприкінці додати решту масла (розтопленого), олію, цукати, родзинки, цедру і сік лимона, куркуму і кардамон, знову накрити рушником і дати тісту нарухатися. Форми встелити пергаментом і змастити маргарином, викласти в них тісто, заповнюючи їх не більш як наполовину. Коли підніметься до верху форми, змастити збитим яйцем. Випікати до золотистого кольору близько 1 години на малому вогні.

Паска «Лимонна»

Інгредієнти: 2 л молока, 400 г масла (або по 200 г масла й маргарину), 200 г дріжджів, 4–5 скл. цукру, 1 скл. олії, 1 лимон, 25 яєчних жовтків, родзинки, ванілін, борошно.

Приготування. Жовтки збити з цукром, додати масло кімнатної температури й добре розтерти. Закип’ятити молоко і, ретельно мішаючи, влити до яєчної маси. Охолоне — всипати подрібнені дріжджі, трішки борошна, добре розмішати і залишити бродити. Коли опара гарно підніметься, додати в неї ванілін та потертий на дрібній тертці лимон (разом зі шкіркою, але вибрати кісточки) і місити тісто, поступово підсипаючи просіяне борошно. Наприкінці місіння за кілька прийомів влити олію, всипати родзинки і дуже добре вимісити — до появи бульбашок. Поки тісто рухається, підготувати форми, змастити їх смальцем, заповнити тістом на третину і поставити в тепле місце, поки пасочки піднімуться. За бажанням — оздобити великодній хліб завитками, квітами, пасхальними символами з того ж тіста (трішки підмісивши його з мукою, щоб було тугішим) або з прісного. Коли пасочки підійдуть, змастити їх збитим яйцем і випікати в попередньо розігрітій духовці (час — залежно від розміру паски, від 35 хвилин до години). Якщо верх паски залишаєте рівним, можна після випічки прикрасити білковою глазуррю та барвистими посипками.

Паска «Варшавська»

Інгредієнти: 300 г цукру, 250 г вершкового масла, 20 жовтків, 1/2 л молока, 100 г дріжджів, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, 100 г цедри з апельсина, борошно пшеничне вищого гатунку.

Приготування. 200 г борошна запарити гарячим молоком і добре вимішати, щоб не було грудочок. В охолоджену масу влити розчинені у невеликій кількості молока дріжджі, додати розтерті з цукром жовтки і поставити в тепле місце. Коли розчина почне підходити, додати борошно, влити розтоплене вершкове масло, вимішати і залишити тісто в теплому місці приблизно на 1 годину. Всипати посічений мигдаль, цедру, помиті і висушені родзинки. Все це добре вимісити і заповнити тістом змащені жиром і обсипані сухарями форми на третину об’єму. Дати ще раз підійти і випікати в гарячій духовці протягом 1 години.

У Страсну п’ятницю, найбільш скорботний день останнього перед Великоднем тижня, коли був розіп’ятий Ісус Христос, пекти паску не бажано. Краще зайнятися цим у Чистий четвер.

Паска «Сонячна»

Інгредієнти: 6 яєць, 200 г вершкового масла, 100 г дріжджів, 1 ч. л. солі, 200 г цукру, 1 апельсин і цедра одного лимона, 0,5 скл. молока, борошно.

Приготування. Розчиніть дріжджі в теплому молоці й просійте до них трохи борошна. Дайте опарі постояти в теплому місці близько години. Потім додайте в неї яйця, збиті з цукром, розтоплене масло, сіль, стертий на тертці апельсин, цедру лимона і замісіть, поступово підсипаючи борошно (місити треба якомога довше — понад пів години). Готове тісто розкладіть у змащені форми й дайте трохи підійти, змажте яйцем і випікайте при середній температурі.

 

 Аби вдався великодній хліб

  • Усі продукти для приготування паски (крім білків для глазурі) необхідно заздалегідь (як мінімум за годину) дістати з холодильника.
  • Здобне тісто любить тепло, тому при його приготуванні не повинно бути протягів.
  • Дуже важлива консистенція тіста: воно має бути не надто рідким і не загустим, при різанні ножем тісто не повинно до нього прилипати.
  • Перевірити, чи достатньо підрухалося тісто у формах, досить просто: злегка натисніть пальцем — якщо відпружинить, то пора пекти, а якщо слід залишається, то варто ще зачекати.
  • Якщо ви печете паску у високій формі, доцільно прикрити верх змоченим листком паперу для випічки, щоб верхня скоринка не підгоряла.
  • Святкова випічка набуде особливого аромату, кольору і смаку, якщо використовувати пряжене молоко.
  • Аби паска довго не черствіла і мала ніжну рум’яну скоринку, щедро змастіть форму зсередини смальцем.
  • У Страсну п’ятницю, найбільш скорботний день останнього перед Великоднем тижня, коли був розіп’ятий Ісус Христос, пекти паску не бажано. Краще зайнятися цим у Чистий четвер.

Печиво «Великодні гніздечка»

Інгредієнти: 350 г борошна, 200 г масла, 0,5 скл. цукрової пудри, 1 ч. л. розпушувача для тіста, 3 ст. л. какао–порошку, 1 яйце, дрібка солі, 90 г чорного шоколаду, 150 мл вершків, цукерки «Морські камінці».

Приготування. Змішати в мисці борошно, какао, розпушувач та сіль. В іншій ємності розтерти вершкове масло з цукровою пудрою, додати яйце і ретельно вимішати. Всипати суху суміш до масляно–яєчної і добре вимісити спочатку ложкою чи лопаткою, тоді руками. Готове тісто замотати в харчову плівку і поставити в холодильник. Приблизно через годину вийняти, розділити на частини, пропустити кожну через часниковий прес або м’ясорубку (в такому разі «галузки» будуть грубшими), викласти на встелене папером для випічки деко у формі «гніздечок», витиснути в кожному заглиблення для крему і спекти. Коли схолонуть, заповнити «гнізда» кремом, для якого слід розтопити шоколад із вершками на «водяній бані», постійно помішуючи. Зверху на крем викласти по декілька цукерок – «яєчок».

Святкова випічка набуде особливого аромату, кольору і смаку, якщо використовувати пряжене молоко.

Буженина «Медова»

Інгредієнти: 1 кг свинини, 350 г моркви, 3 ст. л. меду, 6–7 зубочків часнику, пучок зелені, 5 лаврових листків, сіль, хмелі–сунелі та чорний мелений перець — за смаком.

Приготування. Свинину найкраще вибирати жирну, приміром ошийок. М’ясо промити й обсушити, зробити глибокі надрізи і нашпигувати часником та морквою, нарізавши їх тонкими пластинками. Натерти свинину сумішшю солі, спецій та меду, загорнути у фольгу і маринувати так 1,5–2 години, після чого випікати в попередньо розігрітій до 200°С духовці приблизно 1,5 години. Охолодити буженину у фользі, тоді зняти її й нарізати м’ясо поперечними скибочками. Подавати, прикрасивши зеленню.

Рулет із курячого філе з беконом та сиром

Інгредієнти: 0,5 кг курячої грудинки, 200 г бекону, 200 г плавленого сиру, 1 ст. л. олії, чорний мелений перець та сіль — за смаком.

Приготування. Філе відбити, посолити й поперчити. На кожен шматочок курятини покласти по тонкій скибочці бекону та плавленого сиру. Згорнути рулетиком і скріпити зубочисткою, щоб при запіканні вони не розпалися (можна також скористатися ниткою, обмотавши нею рулетик). Викласти на змащене деко і запікати у розігрітій до 200°С духовці протягом 20–25 хвилин. Подавати, порізавши рулет на тонкі скибочки.

Реклама Google

Яловичий рулет із морквою та курагою

Інгредієнти: 2 кг яловичини, 4 морквини, 200 г кураги, 5 зубків часнику, 2 ст. л. оливкової олії, 2 лаврових листки, 1 ст. ложка паприки, майоран, чорний мелений перець, сіль додавати за смаком.

Приготування. М’ясо помити, обсушити серветкою, відбити, посипати спеціями (солити не треба, щоб не пустило сік), полити оливковою олією, втерти її у м’ясо, згорнути рулетом і поставити в холодильник на 5–7 годин. Тим часом підготувати начинку. Курагу промити і замочити на пів години в гарячій воді, потім дрібно нарізати. Моркву зварити, почистити і також покраяти. Часник пропустити через прес. Змішати всі інгредієнти для начинки, посолити, поперчити і викласти на промариновану яловичину. Знову згорнути рулет, обмотати його ниткою, помістити в рукав для запікання, покласти на деко, влити трохи води і поставити в розігріту до 180°С духовку на 2 години. Потому злити сік, що утворився, перекласти рулет на папір для випічки і готувати ще близько години. Остудивши, покласти в холодильник. Подавати рулет, нарізавши скибочками і прикрасивши зеленню.

Домашня ковбаса

Інгредієнти: 3 кг свинини, 1 кг яловичини, 700–800 г сала, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком, чорний мелений перець, жменя гірчиці у зернах, свинячі кишки.

Приготування. М’ясо порізати тонкими шматочками, сало — дрібними кубиками, посолити, поперчити, додати цукор і ретельно вимішати. Мішати слід довго, щоб фарш, як і тісто, почав відставати від рук. Наприкінці всипати промиту гірчицю і ще раз вимішати. Якщо сумніваєтеся, чи достатньо солі, можна з фаршу зробити млинець і підсмажити його на сковороді під кришкою. Скуштуєте — і знатимете, чи потрібно досолювати. Готовим фаршем за допомогою м’ясорубки і спеціальної насадки начинити (не дуже щільно) почищені і добре промиті кишки, кінці позав’язувати. Ковбаси викласти на деко, попроколювати в кількох місцях голкою і спекти у духовці. Ставити ковбасу в гарячу духовку не можна, щоб не потріскалися кишки. Тому розігрійте духовку до 100°С, поставте бляшку з ковбасою, а тоді розігрівайте до 180–200°С. Випікати приблизно 40 хвилин.

Свинина з чорносливом

Інгредієнти: 1 кг свинини, 200 г чорносливу без кісточок, 6 зубочків часнику, 150 г майонезу, 3 ст. ложки гірчиці (меленої або в зернах), 0,5 ст. л. паприки, 0,5 ст. л. меленого духмяного перцю, чорний мелений перець та сіль — за смаком.

Приготування. Чорнослив помити і залити теплою водою на 20 хвилин. М’ясо помити, позрізати плівки й сухожилля, обсушити. Часник пропусти через прес, додати сіль, перець і перемішати. Половину чорносливу відкласти цілим, а другу половину подрібнити. М’ясо змастити часниковою масою, зробити глибокі надрізи, нафарширувати їх подрібненим чорносливом та часниковою сумішшю і залишити на 2–3 години, щоб просочилося. Змішаши майонез із гірчицею та паприкою. Покласти свинину на фольгу, обмазати гірчично–майонезним соусом, зверху викласти цілий чорнослив, загорнути у кілька шарів фольги і залишити як мінімум на 5–6 годин для маринування, після чого покласти на деко і запікати при 200°С у духовці близько години. Потому зняти або розрізати фольгу і пекти ще 20 хвилин до рум’яної скоринки.

 

 М’ясне асорті

Інгредієнти: 1,5 кг свинячого ошийка, 700 г яловичини (вирізки), 2 курячі грудки, 100 мл олії, 1,5 ст. л. солі, 1 головка часнику, 2 ст. л желатину, 1 ч. л. приправи «Чилі гострий», 1 ч. л. приправи до м’яса. Знадобляться також нитки, марля, рукав для запікання.

Приготування. Змішайте в чашці олію, сіль, спеції, часник (потертий на дрібній тертці або пропущений через прес) і желатин. Тим часом шматок свинини понадрізайте впоперек з інтервалом 1,5–2 см, чергуючи надрізи — у вигляді гармошки послідовно зверху і знизу, але не доводячи їх до краю. Яловичину і курятину поріжте як на відбивні, кожен шматочок змастіть приготованим розчином із желатином і повкладайте їх у надрізи у свинині, перед цим змастивши і їх. Щільно загорніть свинячий ошийок із вставками яловичини й курятини у марлю і перев’яжіть нитками, помістіть у рукав для запікання і готуйте в духовці приблизно 1,5 години. Наприкінці розріжте рукав, а вийнявши м’ясо з духовки, помістіть його під невеличкий прес (наприклад, покладіть зверху кухонну дошку). Перед подачею до столу наріжте навскісними скибочками.

Хрін

Інгредієнти: 200 г коренів хрону, 1 варений невеликий червоний буряк (приблизно 100 г), 3 ст. л. оцту, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру.

Приготування. Коріння хрону ретельно вимити, почистити за допомогою ножа або овочечистки від шкірки, ще раз сполоснути, якщо корінь великий — розрізати на менші шматочки й замочити в холодній воді на кілька годин. Потому хрін необхідно подрібнити, найпростіше це зробити блендером, можна також скористатися терткою або м’ясорубкою, але в такому випадку захистіть маскою обличчя, бажано прикрити й очі. Варений буряк теж натерти на дрібній тертці і разом із соком влити до хрону, додати сіль, цукор та оцет, ретельно вимішати, укласти в банку і щільно закрутити кришкою, поставити в холодильник на 12 годин.

Читайте також у нас: «Рецепти паски для солдата: просто і суперсмачно​».

Telegram Channel