Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Росіяни робили дві спроби штурмувати адміністрацію Зеленського: він відмовився від бункера

«Я став старшим. Постарів від цієї мудрості, якої ніколи не бажав. Це через кількість загиблих і тортури, вчинені російськими солдатами...»

Фото із сайту time.com.

Росіяни робили дві спроби штурмувати адміністрацію Зеленського: він відмовився від бункера

Президент України з’явився на обкладинці найавторитетнішого американського журналу Time, який написав про нього статтю під назвою «Всередині світу Зеленського»

Протягом двох тижнів у квітні журналісту видання Саймону Шустеру дозволили два тижні пожити у резиденції на Банковій.

Серед описаного у статті Time є і розповідь про перший день війни.

«Це було голосно. Лунали вибухи», – згадує Володимир Зеленський про вранішні години 24 лютого. Він із дружиною Оленою розбудив 17-річну доньку та дев’ятирічного сина, щоб вивезти їх з дому. Військові повідомили, що російські ударні групи десантувалися у Києві, щоб убити чи захопити президента та його родину. Спогади про той день «фрагментарні», сказав президент України журналісту Time Саймону Шустеру.

Зеленський та деякі його соратники перевезли рідних на Банкову, але стало зрозуміло, що це не найбезпечніше місце.

«З настанням вечора навколо урядового кварталу спалахнула стрілянина. Охоронці вимкнули світло в комплексі та принесли Зеленському та приблизно десятку його помічників бронежилети та автомати. Лише деякі з них вміли поводитися зі зброєю», – йдеться у статті. За словами радника голови ОП Олексія Арестовича, російські війська здійснили дві спроби штурму резиденції.

За словами радника голови ОП Олексія Арестовича, російські війська здійснили дві спроби штурму резиденції.

Зеленський пізніше підтвердив, що його дружина та діти на той час усе ще були там, пише Time.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TIME (@time)

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук був одним із перших, хто того дня зустрівся з президентом. «У його очах не було страху, – згадує він. – Було запитання: як таке могло статися?» Протягом кількох місяців Зеленський применшував попередження з Вашингтона про те, що Росія має намір вчинити вторгнення. Усвідомивши, що вибухнула повномасштабна війна, він не міг зрозуміти до кінця, що це означає. «Можливо, це прозвучить розпливчасто чи пафосно, але ми відчули, що порядок у світі руйнується», – зізнався Стефанчук американському журналу.

Реклама Google

Від американців та британців надійшли пропозиції евакуювати президента та його оточення. Ідея полягала в тому, щоб допомогти створити уряд у вигнанні, наприклад, у східній Польщі. Ніхто з радників Зеленського не пригадує, щоб він серйозно розглядав ці пропозиції, зазначив журналіст.

Тілоохоронці Зеленського також закликали його негайно покинути резиденцію. Деякі будинки знаходяться досить близько, щоб кинути гранату у вікно або зробити постріл зі снайперської гвинтівки. «Місце відкрите, – каже Арестович. – У нас не було навіть бетонних блоків, щоби перекрити вулицю».

За межами столиці президента чекав захищений бункер, обладнаний для того, щоби витримати тривалу облогу. Зеленський відмовився їхати туди...» – цитує переклад із Time nv.ua.

Читайте також на volyn.com.ua: «Горохівчан запрошують на виступ народного артиста України (Фото)».

Telegram Channel