Сушити можна майже всі фрукти та більшість овочів — на сонці, у духовці.
Сушити можна майже всі фрукти та більшість овочів — на сонці, у духовці. Спочатку фрукти, овочі прив’ялюють в тіні впродовж 3—4 годин, а потім виносять на сонце. Під час сушіння їх треба перевертати. Якщо сушите абрикоси, сливи, то промийте, розріжте їх навпіл, видаліть кісточки, викладіть у друшляк і бланшуйте, опускаючи на 10—16 секунд у киплячий розчин харчової соди (столова ложка на літр води). Охолодіть, промийте водою. Саме після цієї процедури на шкірці плодів утворяться дрібні тріщини, що сприяють прискоренню сушіння. Коли сушите у духовці, то після прив’ялення викладіть їх зрізами наверх на бляшки. Температура у духовці має бути 60—70 градусів. Яблука перед сушінням теж промийте, наріжте на шматочки товщиною 1 см. Щоб зберігся білий колір фруктів, опустіть їх на 2—3 хвилини в розчин солі (на літр води 2 г солі). Яблука добре сушаться і на сонці. Досушувати їх можна в духовці при температурі 65-85 градусів. Там же добре сушити малину, ожину. Можна заготовити на зиму й корінь селери, петрушки, пастернаку — наріжте їх соломкою, сушіть на решітках або сітках при температурі 70 градусів.