Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Волині ще одна парафія вирішила покинути московську церкву: священник не підтримав (Фото)

Фото Буга.

На Волині ще одна парафія вирішила покинути московську церкву: священник не підтримав (Фото)

Релігійна громада храму Свято архистратига Михаїла села Павлівка ухвалила рішення про перехід до ПЦУ Волинської єпархії ПЦУ

Священник за громадою не пішов і не віддав людям ключі від храму. Під наглядом поліції довелося зрізати замки.

Про це розповіла Бугу голова зборів релігійної громади, колишня староста Павлівської сільської ради Ніна Адамівна Петренко.

«Наша церква, одна з чотирьох церков Павлівської громади.Хоч вона належала до УПЦ (МП) нам говорили, що це українська церква і москві не підпорядковується. Але коли ми почали взнавати, то виявилось, що це рахується частка РПЦ в Україні. Нас переконували, що це не так. Коли почалась війна, ми задумувалися, чому в нас має бути російська церква. Але коли побачили, як кирило благословляє російських вояків і освячує зброю на війну в Україні, вирішили щось робити», – розповідає жінка.

Парафіяни написали звернення, що не можуть бути в «московській церкві», також повідомили про це священника Ігоря Барановського. Він спочатку ніби й не проти був, казав, що подумає, але все просив їх відкласти рішення.

«Ми говорили до нього з повагою, сподівалися, що він піде за громадою. Проте наступного тижня отець повідомив парафіянам, що давав клятву єпископату і не може бути «святовідступником», тож рішення парафіян не підтримав», – додає Ніна Петренко.

Події розвивалися ще перед Великоднем, але люди вирішили не здіймати галасу перед великим святом і проводами. Тож у церкві й далі служили старослов’янською, а люди хотіли чути вже українську мову.

Як розповів голова зборів, після свят скликали ініціативну групу релігійної громади, запросили отця Ігоря, але той не прийшов. На засіданні написали порядок денний, головним питання якого було рішення про перехід храму з УПЦ МП до ПЦУ.

Згодом, біля сільської амбулаторії, після церковної служби оголосили про збори. На збори прийшло і зареєструвались 150 осіб. Священник отець Ігор, хоч його і запрошували, знову не з’явився, також не прийшли і противники переходу. В результаті, після обговорень усі 150 присутніх проголосували за перехід до ПЦУ і 11-го травня зареєструвались у Волинській єпархії.

14 травня у церкві Свято архистратига Михаїла села Павлівка провели перший молебень українською мовою.

«Коли зайшли в церкву, на місці деяких ікон побачили одні гвіздки. Колди запитали батюшку, той сказав, що вони струхлявіли і довелось викинути. Також люди, які не голосували за перехід ще хотіли забрати хрест і плащаницю із храму, але їм не дозволили», – розповідає жінка.

До громади прибув декан Горохівського благочиння Волинської єпархії ПЦУ Андрій Сидор, він представив нового священника, який служитиме у даному храмі Петра Пшеничку. Тож ввечері 14 травня у церкві Свято архистратига Михаїла села Павлівка провели перший молебень українською мовою.

Читайте також: На Волині за два дні з московської церкви до ПЦУ перейшло 8 парафій

 

 

Telegram Channel