Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Як Ірина Федишин виправдовується, що Україна віддала на «Євробаченні» Польщі і Литві 0 балів

Ірина Федишин каже, що не хотіла образити Польщу.

Фото: Tochka.net.

Як Ірина Федишин виправдовується, що Україна віддала на «Євробаченні» Польщі і Литві 0 балів

Попри перемогу України, конкурс завершився внутрішнім українським скандалом

Глядачів обурили оцінки наших членів журі учасникам від інших країн, зокрема б –али виконавцеві із Польщі Крістіану Охману за композицію «River». У фіналі українське журі не оцінило його композицію, хоча глядачі надали полякові найвищі бали. Українці врахували не лише талант виконавця та його пісню, а й те, що Польща прихистила найбільше переселенців від початку війни і продовжує підтримувати Україну.

 

Нагадаємо, до складу журі від України увійшло п’ять членів. Очолив його український продюсер, саунд-продюсер, аранжувальник, звукорежисер, музичний продюсер телевізійного шоу Х-Фактор (9 та 10 сезон) Вадим Лисиця. 

Після низки запитань щодо балів Польщі, у тому числі на його адресу, як голови журі, він сказав, що жодних можливостей впливати на рішення одне одного не мав ні один член жюрі, а тим більш головуючий.

«Наші враження та висновки майже щодо кожного виступу збігалися, але ж оцінки кожен визначав особисто серцем, розумом та відчуттями», – прокоментував він. Ба більше, він сказав, що готовий нести відповідальність «за демократичний вибір, зроблений цього року»:

«За гуманітарну, воєнну та фінансову допомогу Україні ми є і будемо вдячні Польському народу вічно! Але ж це ніяк не пов‘язані речі», – зазначив Лисиця. 

Представниця ж складу журі зі Львова – співачка Ірина Федишин – у свою чергу, каже, що Польщу не ображала, а віддала їй 10 балів із 12 можливих. На перше місце вивели Велику Британію.

«Тому що, не зважаючи на те, що «Євробачення» все ж «ніби-то» аполітичний конкурс, важко відсторонитися, коли у твоїй країні війна і найбільше руку допомоги тобі простягає Польща. Коли я побачила такі результати - це було шоком і для мене»

«Ситуація з Польщею не приємна не тільки вам, але й мені. І якби я була по сторону глядацького голосування, я б теж була такою розлюченою. Тому що, не зважаючи на те, що «Євробачення» все ж «ніби-то» аполітичний конкурс, важко відсторонитися, коли у твоїй країні війна і найбільше руку допомоги тобі простягає Польща. Коли я побачила такі результати - це було шоком і для мене. Кожен з членів журі не знав скільки хто кому поставив балів, бо кожен ставив бали від себе самого у бланку, і не має права це обговорювати, бо це фіксується юридично під наглядом нотаріуса і притягується до відповідальності. Потім всі бали сумуються організаторами в цифри. Тому попри те, що не можна оприлюднювати свої голоси і за це можна бути оштрафованою, я скидаю фото своєї анкети, де видно, скільки балів отримала Польща особисто від мене. Як так вийшло, що для Польщі вийшло 0 балів ??? Я не знаю відповіді на це запитання… Ми щиро вдячні польському урядові і народу за все, що вони для нас роблять: надають прихисток для жікон і дітей, передають неймовірно велику гуманітарну допомогу і всіляко підтримують Україну. Це неоціненно. Мені шкода, що так вийшло. Не знаю, як голосували інші, мої бали для Польщі - 10»,  написала Федишин на своїй фейсбук-сторінці.

У коментарях під її дописом пишуть:

  • «Поясніть, чому тоді поляки мають ,,0» балів, якщо ви поставили ,,10»? Домальована ,,1» й до ворожки не ходи! Краще б ви піарились посадкою бульби з мамою. А ще краще – за рускім карабльом!»
  • «Питань більше ніж відповідей Висновок один- ГАНЬБА!!!»
  • «Найвищий бал від жюрі-24 і всі.що нижчі від 12 не брались до уваги-це ,,0,,!!!!!!! Ви і все жюрі знали!!! Ці покидьки зганьбили нас і завдали непоправної шкоди!»
  • «10 балів (із 24 можливих) - це 15-те місце, тобто в підсумку нуль балів Польщі. Все логічно, бо нижче одинадцятого місця всі отримують нуль балів. При голосуванні жюрі перша сходинка 24 бали, друга 23 і т.д. Ганьба за таке рішення! 

  • «Все сходиться. 1 найвищий бал. Тому 10 дорівнює майже нулю. Тобто хто отримує найменше балів від журі трансформується у 12 балів і так далі.12,10... Береться до уваги десять місць. Тобто по розрахунках виходить ,що пані Федишин поставила Польщі 1 бал»

  • «Наймерзенніші люди, це байдужі люди, у них немає почуттів, у них немає національності, це про Вас фальшивки, у поляків більше цих якостей, ніж у Вас, члени жюрі!»

  • «Ти курко мала дати максимум.Великий знавець співів.Деякі речі очевидні! Вона даже не розуміє....питання є?»

 Нагадаємо, українці змагалися з 24 учасниками з інших країн. До фіналу автоматично увійшли країни-засновниці конкурсу: Велика Британія, Іспанія, Італія, Німеччина, Франція. Решту обирали голосуванням у півфіналах.

KALUSH із піснею «Стефанія» у фіналі виступали під номером 12. Пісня, записана повністю українською мовою, присвячена мамі фронтмена Олега Псюка. Після виконання пісні соліст гурту KALUSH Orchestra Олег Псюк звернувсядо світової спільноти: «Будь ласка, допоможіть українському Маріуполю! Допоможіть «Азовсталі» просто зараз!».

Читайте також:  Kalush Orchestra показали кліп на пісню «Stefania», який знімали в Бучі, Ірпені, Гостомелі і Бородянці (Відео)

 

Telegram Channel