Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
НБУ дозволив банкам продавати валюту за будь-яким курсом

Фото: pmg.ua.

НБУ дозволив банкам продавати валюту за будь-яким курсом

Також регулятор тимчасово зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків

Національний банк з 21 травня скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам - раніше відповідний курс не мав відхилятися від офіційного більш ніж на 10%. 

Про це повідомила прес-служба регулятора, передає УНІАН.

Також скасовано аналогічні обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти в гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном. 

Крім того, Нацбанк тимчасово зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках, до 50 тис. грн в еквіваленті (зі 100 тис. грн, як було досі). Зазначається, що це дасть змогу знизити ризики непродуктивного відпливу капіталу, зменшити можливості для спекуляцій та обходу валютних обмежень, а отже, – захистити міжнародні резерви України.  

Національний банк з 21 травня скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам.

«Громадяни і надалі матимуть змогу знімати за кордоном готівку з валютних рахунків, відкритих в українських банках, у межах щоденного ліміту в 100 тис. грн. Зміни також не стосуються використання платіжних карток за кордоном для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг – більшість з них можна й надалі здійснювати без обмежень», - сказано в повідомленні.

Регулятор також заборонив банкам проводити операції, що порушують запроваджені центробанком обмеження або сприяють чи можуть сприяти їх уникненню. Крім того, банкам тимчасово заборонено переказувати кошти з метою надання кредитів нерезидентам (крім фінансових установ); надавати кредити юридичним особам у національній валюті для погашення кредитів в іноземній валюті; змінювати валюту виконання кредитних договорів, укладених з юридичними особами (крім банків), з іноземної валюти на гривню.

«Відповідні зміни також покликані обмежити можливості для непродуктивного відтоку капіталу та зберегти золотовалютні резерви на достатніх рівнях», - наголосили в НБУ.

Читайте також: Кілометрові черги на нульове розмитнення: чому вони утворились.

Telegram Channel