Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Українці мають використати «стратегічний пат» на фронті на свою користь - експерт

Все буде Україна!

Фото: leopolis.news.

Українці мають використати «стратегічний пат» на фронті на свою користь - експерт

У ситуації «стратегічного пату» на сході українська армія ефективно обороняється проти російської армії, яка зараз є найслабшою від початку війни, і цим потрібно скористатися завдяки поставкам західного озброєння, у першу чергу сучасної артилерії

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив екскомандувач Сухопутних військ Збройних сил Польщі, колишній заступник міністра національної оборони РП Вальдемар Скшипчак, повідомляє Укрінформ.

«Зараз на сході триває стратегічний пат. При цьому українська армія дуже ефективно обороняється, знищуючи велику кількість російських військ, які наступають на Сєвєродонецьк, та в інших районах»,- підкреслив Скшипчак.

Він назвав це «пасткою», яку українці організували росіянам, що зазнають там значних втрат.

Водночас, за словами польського експерта, на півдні українська армія поступово переходить до контрнаступу, і якщо вдасться пробити оборону росіян на південь від Херсона, він буде ефективним.

Зараз на сході триває стратегічний пат. При цьому українська армія дуже ефективно обороняється, знищуючи велику кількість російських військ, які наступають на Сєвєродонецьк, та в інших районах.

На думку Скшипчака, самохідні артилерійські установки, зокрема HIMARS, які західні союзники пообіцяли надати Києву, мають бути доправлені якнайшвидше. «Треба швидко ці САУ поставити на фронт і завдавати ударів по росіянах, поки вони слабкі. За кілька тижнів ситуація може змінитися, оскільки вони поповнюють свої втрати. Цей час треба використати, знищуючи максимальну кількість військ противника», - вважає експерт.

Генерал зауважив, що росія перекидає на фронт морально застаріле радянське та пострадянське озброєння. Натомість отримані Україною сучасні САУ західних зразків допоможуть знищувати артилерію противника, залишаючись поза її дією.

«Власне, про це йдеться. Треба швидко дати перевагу українській артилерії», - констатував колишній заступник глави Міноборони Польщі.

Щодо технічних характеристик САУ польського виробництва Krab, 60 одиниць яких Київ придбав у Варшави, польський генерал підкреслив: у своєму класі важких гаубиць вони нічим не поступаються німецькому відповіднику PzH 2000 чи американському M109A6 Paladin.

«Це універсальна гаубиця, яка використовує як класичні снаряди, що б'ють на відстань до 40 км, так і більш точні активно-реактивні снаряди на відстань до 70 км», - підкреслив Скшипчак.

Він зазначив, що САУ Krab може використовувати снаряди як польського виробництва, так в будь-якої іншої країни НАТО.

«Ця польська гаубиця дасть українській артилерії значні можливості, особливо у протидії артилерії російської армії»,- резюмував польський військовий експерт.

Читайте також: У Генштабі ЗСУ повідомили, скільки ракетних та авіаційних ударів завдали по Україні за тиждень.

Як повідомлялося, Польща продасть Україні три дивізіони 155-міліметрових самохідних артилерійських установок Krab. Контракт на постачання САУ вартістю 3 млрд злотих ($700 млн) є найбільшим експортним військовим замовленням у Польщі за останні 20 років. САУ виготовлятимуться на заводі Huta Stalowa Wola, який є частиною Польської групи озброєнь. Нині виробнича потужність HSW становить 20-30 одиниць на рік.

1 червня в Києві відбулися міжурядові консультації України та Польщі за участю прем'єр-міністрів Дениса Шмигаля та Матеуша Моравецького. Уряди України і Польщі після консультацій підписали вісім угод про співпрацю у різних сферах. Зокрема, країни планують створити спільне оборонне підприємство.

Реклама Google

Telegram Channel