Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Я поганий злочинець, але добрий солдат»: суд відпустив на волю двох, звинувачених у розбійництві на Волині, захищати державу

Оскільки військові спеціальності, якими володіють засуджені, затребувані в зоні воєнних дій, апеляційний суд призначив основне покарання, нижче від найнижчої межі.

Фото: rivne.media.

«Я поганий злочинець, але добрий солдат»: суд відпустив на волю двох, звинувачених у розбійництві на Волині, захищати державу

Йдеться про злочин 4-річної давнини

У Рівному апеляційний суд звільнив з-під варти 31-річного Віталія Гончара, кулеметника, який має бойовий досвід у зоні проведення АТО, та 39-річного Сергія Шморгуна, старшину роти, мічмана берегової охорони. Обоє є обвинуваченими у розбійному нападі на Волині. 

Про це повідомили у прес-службі Рівненського апеляційного суду, інформує rivne.media.

Так, рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ переглянув апеляційні скарги прокурора, обвинуваченого Віталія Гончара та його захисника, захисників обвинувачених Сергія Шморуна та Григорія Радутного на вирок Луцького міськрайонного суду від 29 травня 2020 року, згідно з яким їх визнано винними у вчиненні розбою та призначено покарання у виді позбавлення волі: Григорію Радутному — 8 років, Віталію Гончару та Сергію Шморгуну — по 7 років 6 місяців.

Нагадаємо, чоловіки в камуфляжній формі й масках 22 жовтня 2018 року близько 3:30 пробралися до господарства мешканця села Городок Маневицького району та, погрожуючи власникові застосувати вогнепальну зброю, завдали кілька ударів ногами й кулаками та відібрали близько тисячі гривень й 1 700 доларів США.

Чоловіків затримали. На день перегляду вироку місцевого суду в Рівненському апеляційному суді під вартою обвинувачені перебували вже по 3 роки й 7 місяців.

Прокурор просив в апеляційній скарзі вирок суду першої інстанції скасувати й постановити новий, змінивши його в частині призначеного покарання та збільшити строк ув’язнення для Григорія Радутного з 8 на 11 років, а для Віталія Гончара та Сергія Шморгуна — з 7 років 6 місяців на 10 років.

Проти задоволення апеляційної скарги державного обвинувача виступили обвинувачені і їх захисники, просили застосувати статтю 69 Кримінального кодексу України й задовольнити клопотання про звільнення з-під варти з метою приєднатися до боротьби з російським окупантом.

Віталій Гончар в останньому слові зазначив: «Я поганий злочинець, але дуже добрий солдат і володію всіма видами стрілецької зброї. Дайте мені можливість приєднатися до лав Збройних сил України і боронити її територіальну цілісність».

Віталій Гончар в останньому слові зазначив: «Я поганий злочинець, але дуже добрий солдат і володію всіма видами стрілецької зброї. Дайте мені можливість приєднатися до лав Збройних сил України і боронити її територіальну цілісність».

Колегія суддів, приймаючи рішення про відхилення апеляційних скарг прокурора та захисника Григорія Радутного, й часткове задоволення апеляційних скарг Віталія Гончара та його захисника, а також захисника Сергія Шморгуна, врахувала всі об’єктивні обставини для прийняття справедливого рішення у справі.

Оскільки оскаржуване судове рішення не набрало законної сили, а військові спеціальності, якими володіють Віталій Гончар та Сергій Шморгун, затребувані в зоні проведення воєнних дій, апеляційний суд застосував до обвинувачених норми статті 69 Кримінального кодексу України та призначив основне покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції частини 3 статті 187 Кримінального кодексу України — 3 роки 7 місяців.

Суд апеляційної інстанції звільнив Віталія Гончара, який перебуває в Маневицькій виправній колонії, а Сергі Шморгун — у Луцькому слідчому ізоляторі, — з-під варти. 

Читайте також: Юнака, який вбив листоношу на Рівненщині, визнали неосудним – прокуратура

Telegram Channel