Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Український борщ визнали об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО

Оце так!

Фото life.pravda.com.ua.

Український борщ визнали об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО

Відповідне рішення ухвалили 1 липня на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини

Український борщ увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони, повідомляє УП. Життя.

«Перемога у війні за борщ – наша!» – повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Facebook.

Ми із задоволенням будемо ділитися борщем і його рецептами з усіма цивілізованими країнами.

«Культуру приготування українського борщу» до Списку ЮНЕСКО внесли за ініціативою Мінкульту, експертки Марини Соботюк та зіркового кухаря Євгена Клопотенка.

«Битву за борщ було розпочато ще до війни. І хай скільки Маша Захарова розповідає, що «книги з кулінарії забороняли, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати» і взагалі наш борщ – це «прояв екстремізму та нацизму», цей «прояв екстремізму» тепер офіційно український і офіційно під охороною ЮНЕСКО», – каже Ткаченко.

У березні 2021 року Мінкульт вніс на розгляд ЮНЕСКО номінаційне досьє щодо українського елемента «Культура приготування українського Борщу», який мали внести до репрезентативного списку.

Це питання збиралися розглянути у 2023 році, але через війну РФ проти України наша культурна спадщина була під загрозою з боку агресора. Тому українську номінацію вирішили включити до іншого переліку: списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

«Ми із задоволенням будемо ділитися борщем і його рецептами з усіма цивілізованими країнами. Та й з нецивілізованими теж, щоб у них було хоч щось світле, смачне та українське. Але пам'ятайте та будьте певні – як у війні за борщ, так і в цій війні ми переможемо», – каже Ткаченко.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Telegram Channel