Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Чи заберуть з Меморіального комплексу в Іваничах танк та «вічний вогонь»

«Ми підняли архівні документи й все-таки побачили оригінал паспорта монумента. Це – братська могила».

Фото БУГ.

Чи заберуть з Меморіального комплексу в Іваничах танк та «вічний вогонь»

Танк в Іваничах, який стоїть на території Меморіального комплексу на честь радянських воїнів, партизан та воїнів-земляків, зносити не збираються

 Про це стало відомо під час чергової сесії селищної ради 30-го червня зі слів голови громади Лідії Томашевської, пише БУГ.

Нагадаємо, журналісти БУГу з’ясували, що танк в Іваничах стоїть на території Меморіального комплексу на честь радянських воїнів, партизан та воїнів-земляків даремно, адже не має до селища ніякого відношення.

 

 Свого часу тут хотіли поставити літак, який, за байкою радянських пропагандистів, нібито героїчно розбився біля Іванич, однак ця ідея виявилася дороговартісною. Тож привезли і встановили списаний з військової частини Володимира танк.

Однак, ніяких кардинальних змін на острові радянізму та русифікації навіть і не думають робити. Навіть «вічний вогонь» і той залишиться стояти. Його просто документально узаконять. І все.

За словами Томашевської, ніхто й нічого з Меморіального комплексу, нібито, не має права забирати.

 

 За словами Томашевської, ніхто й нічого з Меморіального комплексу, нібито, не має права забирати.

«Ми провели обстеження і виявили «вічний вогонь», який не був в паспорті Меморіалу. Тому був складений відповідний акт. Ми все хочемо узаконити, щоб документально все було правильно. Тому будемо оформлювати новий паспорт й працюватимемо з Департаментом культури області. Все те, що зараз не обліковане, буде обліковано. Й ніхто й нічого звідти забирати не має права», – наголосила голова селищної ради.

Що стосується комуністичного танка Т34, який ототожнюють з символом російської ворожої для українців держави, то і він залишиться стояти на п’єдесталі в центрі селища.

Томашевська зазначила, що він є частиною Меморіального комплексу, який, є братською могилою і не підпадає під дію Закону «Про декомунізацію». І цьому, як вона запевнила, є необхідне документальне підтвердження. Тож зносити його не будуть.

 

 «В селищну раду надійшло звернення від партії «Свобода» про терміновий демонтаж танка Т34. Після цього були проведені зустрічі й консультації на рівні Департаменту культури області, а також з відповідними фахівцями й істориками. Ми підняли архівні документи й все-таки побачили оригінал паспорта монумента. Це – братська могила.

А відповідно до Закону «Про декомунізацію» вона не підлягає декомунізації. Також нам дали історичний матеріал, який підтверджує те, що там поховано близько 500 людей. Цьому є всі документальні підтвердження», – повідомила очільниця громади.

Єдине зрушення – на танку лише змінять дату. Замість 1941 року (початок так званої великої вітчизняної війни) напишуть 1939 рік (початок Другої світової війни).

«Ми рішенням виконкому створили відповідні комісії і звернулися в обласну комісію з увічнення пам’яті. Буде прийнятий спеціальний кошторис і виділена необхідна, невелика сума грошей. І незабаром внесуться ці зміни. Дату 1941 – 1945 замінять на роки 1939-1945», – пообіцяла Томашевська.

Тож поки наші захисники власною кров’ю і потом виборюють назад кожен метр нашої святої української землі з лап окупантів, в Іваничах продовжуватиме височіти монумент радянськості, які так плекають російські вожді. А місцева влада й надалі берегтиме залишки колоніального минулого, яке роками нависало над нашою державою.

Telegram Channel