Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Кому можна їхати за кордон: перелік категорій можуть розшитири

Фото: Держприкордонслужба.

Кому можна їхати за кордон: перелік категорій можуть розшитири

Відповідний проєкт закону депутати подали до Верхової Ради

В Україні оголошена загальна мобілізація через російське вторгнення. Під час мобілізації не дозволяється виїзд за кордон військовозобов'язаних громадян, але існують деякі виключення. Народні депутати пропонують розширити перелік осіб, яким можна виїздити за кордон.

Про це йдеться у законопроєкті №7484-1 про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України».

Кому з українців можуть дозволити виїздити за межі країни:

  • Відповідно до документа, пропонується дозволити виїзд з України чоловікам під час мобілізації, які мають:
  • троє і більше дітей віком до 18 років;
  • двоє дітей віком до 14 років;
  • одна дитина віком до 14 років та вагітна жінка;
  • одна дитина віком до трьох років.

Окрім того, пропонують дозволити виїжджати з України громадянам які:

  • мають нерухомість, бізнес (як власник, або співвласник), посвідку на постійне проживання в інших країнах;
  • мають чинні робочі (або спортивні) контракти (моряки);
  • через відкриття такої можливості будуть приносити більше користі вітчизняній економіці (а отже й обороноздатності), ніж перебуваючи в Україні часто без роботи і без можливостей утримувати себе та сім’ї, підтримувати волонтерський рух тощо.

Проєктом закону пропонується розширити категорії громадян, які не підлягають призову під час мобілізації – з-поміж тих, які й так виконують важливі функції в тилу.

Розширення переліку осіб, які не підлягають мобілізації

Проєктом закону пропонується розширити категорії громадян, які не підлягають призову під час мобілізації – з-поміж тих, які й так виконують важливі функції в тилу.

«Тобто вони теж зможуть мобілізовуватися, але на умовах добровільності, коли вважатимуть, що готові і фізично, і морально захищати Вітчизну зі зброєю в руках, і що саме в такій ролі вони будуть кориснішими для держави», – йдеться в пояснювальній записці.

Згідно зі ст. 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в Україні надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації певній категорії громадян, а отже вони не можуть бути залучені до військової служби без добровільної згоди.

Так, особа, що має відстрочку від проходження військової служби, водночас не може виїхати за кордон задля задоволення власних потреб чи потреб своєї сім’ї. Щоб вирішити це питання, законопроєктом передбачається дати можливість виїзду з України певним категоріям осіб, що зазначені у статті 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Читайте також: «У «Ягодині» 29 червня правоохоронці затримали троє чоловіків, які хотіли втекти за кордон».

Джерело: Дзеркало Тижня
Telegram Channel