Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Декомунізація: у місті на Волині демонтують пам’ятний знак

Підлягає демонтажу?

Фото БУГ.

Декомунізація: у місті на Волині демонтують пам’ятний знак

У Нововолинську біля ліцею №1 демонтують пам’ятний знак Захисникам другого укріпрайону

Плита, яку встановили до 60-річчя з Дня Перемоги, немає жодного архітектурного значення та підпадає під дію Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», пише БУГ.

Обговорили долю пам’ятного знаку на громадських слуханнях 30-го червня.

 

 Нагадаємо, перше засідання групи з питань декомунізації та дерусифікації відбулося 27 квітня, жителі мали два місяці, аби надіслати свої пропозиції та зауваження.

На слуханнях Вікторія Скринник повідомила, що пропозицій від мешканців стосовно знаку не надходило.

На плиті вказано: «Встановлено на честь героїчної оборони 2-го укріпрайону 22 червня – 26 липня 1941 року». Встановили його 9-го травня 2005 року на 60-річчя Великої Перепоги.

Остаточне рішення про демонтаж знаку прийматимуть на сесії міської ради.

Присутні поцікавились, який у Нововолинську був укріпрайон. Тож про історію створення даного об’єкта запитали у головного архітектора міста. Він сказав, що до міської ради звернулась громадська організація ветеранів. Планувалось зробити його у вигляді доту, але через брак коштів, встановили звичайну плиту, яка немає жодного архітектурного значення.

Зосим Колбун зазначив, що як історик та краєзнавець зберігає усі звернення, але жодного документу від людей щодо встановлення пам’ятного знаку він не знайшов.

«Треба ж було посадовцям міської влади кудись квіти носити, тож вирішили у центрі міста зробити цей пам’ятник. Не було заяв від людей. Це було рішення міської влади», – сказав Колбун.

Остаточне рішення про демонтаж знаку прийматимуть на сесії міської ради.

Telegram Channel