Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
«Поспішив, покаявся. І ніхто мені не заперечив»:  у священника з Горохівщини «апять патріархат мєняєтся»

Цей кадр з відомого фільму добре ілюструє ситуацію в Борочичі.

Фотоскрін із відео.

«Поспішив, покаявся. І ніхто мені не заперечив»: у священника з Горохівщини «апять патріархат мєняєтся»

З яких міркувань отець Юрій Зарафутдінов шкодував, що перейшов у Православну церкву України

Село Борочиче, що в Мар’янівській територіальній громаді Луцького району, не перестає вирувати емоціями. Цими днями їх уже вкотре «підігріли» релігійні суперечки, які тягнуться ще з січня 2019 року, відколи село розділилося на прихильників ПЦУ і УПЦ.

Вирішення конфлікту у великій мірі досі залежить від позиції настоятеля місцевого Свято-Іллінського храму Юрія Зарафутдінова. Ще тоді духовний наставник борочиченців дуже розчарував парафіян, які хотіли позбутися у своїй святині московського духу. Спершу пообіцяв, що залишиться їхнім наставником у лоні ПЦУ, але через кілька днів передумав. Причину сформулював так: «Я був налаштований, але моя батьківщина – ​це Царство Небесне і життя вічне, до якого хочу дійти всіма канонічними, правильними шляхами». 

Настоятель Свято-Іллінського храму села Борочиче отець Юрій Зарафутдінов.
Настоятель Свято-Іллінського храму села Борочиче отець Юрій Зарафутдінов. 

У травні цього року отець Юрій таки наважився стати на шлях єднання з Православною церквою України. Про це 21 травня повідомив єпископ Гавриїл Кризина на своїй сторінці у фейсбуці.

«З Української православної церкви так званого московського патріархату до ПЦУ Рівненсько-Волинської єпархії приєдналася Свято-Іллінська парафія села Борочиче Луцького району Волинської області. Разом із парафіянами перехід у ПЦУ здійснив і настоятель храму Юрій Зарафутдінов.

Сердечно вітаємо їх у сім’ї Помісної Христової Української Церкви», – йшлося в повідомленні.

Священник Юрій Зарафутдінов, який в травні 2022 року ухилився в розкол, приніс покаяння і повернувся в лоно Української православної церкви.

Та вже 4 липня цього року офіційний сайт УПЦ «Україна православна» з посиланням на raskolam.net тріумфував новиною з кричущим заголовком «ЛУЦК. Покаявшийся священник Волынской епархии вернулся в УПЦ вместе с прихожанами».

«Священник Юрій Зарафутдінов, який у травні 2022 року ухилився в розкол, приніс покаяння і повернувся в лоно Української православної церкви», – тішився автор швидким перебігом подій. Навряд чи подумав про те, в якому тьмяному світлі виставив героя своєї інформації на фоні України. А потім новину з сайту просто прибрали.

Скриншот матеріалу проросійських пропагандистів про каяття не прикрасить історію славного Борочича.
Скриншот матеріалу проросійських пропагандистів про каяття не прикрасить історію славного Борочича. 

 Коментуючи ці події у фейсбуці, українці, які не уявляють рідної країни без рідної церкви, схоже, слів не добирають. Задля об’єктивності розпитали в самого священнослужителя, якими міркуваннями він керується у своїх діях.

Найперше отець Юрій категорично заперечив приналежність УПЦ до москви. Мовляв, цьогоріч на травневому соборі духовенство внесло до статуту про управління зміни, які свідчать про повну самостійність та незалежність УПЦ. Однак з москалями навіть у мирні дні не варто було панькатися, а під час війни і поготів не віриться, що загарбницька країна поступиться Україні куснем свого духовного хліба. Тим більше, що станом на 2 липня 2022 року офіційно нова редакція статуту не була опублікована, а в документах РПЦ збереглися згадки про залежність УПЦ від неї.

У неділю, 3 липня, в Свято-Іллінському храмі села Борочиче його настоятель отець Юрій Зарафутдінов зачитав парафіянам листа правлячого митрополита Київської єпархії УПЦ МП  Онуфрія (від 15 грудня 2018 року з точки зору Вселенського патріархату є митрополитом у Києві і без титулу), в якому він просить голову державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олену Богдан повідомити Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України та обласні державні адміністрації (військово-цивільні адміністрації) про відповідні зміни, які були внесені до Статуту про управління УПЦ. А відтак повідомив вірянам про своє рішення повернутися в УПЦ.

– У Борочичі на парафії служу 20 років. Завжди мав благі наміри об’єднувати село. Вийшло навпаки – став причиною роз’єднання, хоча ми з парафіянами багато робимо для перемоги. Особисто їжджу в гарячі точки з гуманітарними вантажами від односельчан, днями сам скерую туди автомобіль від друзів з іншої громади. А ось із переходом поспішив. Не бачу необхідності, щоб в одному селі було два храми Православної церкви України. В нашому таким є Свято-Миколаївський храм. Словом, я сам знаю свої відповіді перед Богом, а зараз розглядаю питання не переходу, а діалогу УПЦ з ПЦУ, – цими словами Юрій Зарафутдінов послався на першу неформальну зустріч духовенства ПЦУ та УПЦ МП, яка відбулася 5 липня на території Софії Київської. Її проведенню сприяло Міністерство культури та інформаційної політики України (на зустрічі був міністр Олександр Ткаченко), Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (голова служби Олена Богдан була модератором дискусії) та Національний заповідник «Софія Київська», який надав приміщення Будинку митрополита для проведення.

– Багато хто з моїх парафіян після об’єднання з ПЦУ став ходити в храми УПЦ в інші села. Як мені дивитися тим людям в очі? – розказував про те, як каявся.

– А як же ті, котрі були згідні йти з вами в підпорядкування ПЦУ? – запитую. Бо їм же теж треба в очі дивитися! Зломана, зманіпульована свідомість  болить більше за фізичні рани.

– Ніхто нічого не сказав проти. Отож і не заперечив, – логічно визнав він мовчанку знаком згоди.

Гріх лізти в душу землякам, які вірять: отець Юрій водить їх за собою своїми «канонічними, правильними шляхами». Чи подобається мандрувати конфесіями туди-сюди, чи личить це істинним українцям, кожен щиро нехай зізнається в своєму серці. Насильна віра не буде милою для душі. В ПЦУ це теж розуміють. І чекають найперше тих, хто дивиться в очі лише своїй совісті, Україні і несе їй свою щиру молитву!

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel