Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У 96 років померла видатна українка з Бразилії

«Я роздала своє серце по шматочках тим, кому був потрібний образ матері, сестри, подруги...»

Міжнародна конференція «”Крізь століття твій голос лунає”: до ювілею Віри Вовк»

Фото із сайту nas.gov.ua.

У 96 років померла видатна українка з Бразилії

Лауреатка Шевченківської премії Віра Вовк писала свої твори українською та португальською мовами, майже пів століття працювала професором німецької літератури в Державному університеті Ріо-де-Жанейро

Українська письменниця Віра Вовк пішла у засвіти в Ріо-де-Жанейро у віці 96 років.

Про це повідомив приятель Віри Вовк, польський та український поет , перекладач та літературознавець Тадей Карабович, інформує Еспресо.Захід.

«Сьогодні вранці померла в Ріо-де-Жанейро відома українська поетеса, член НСПУ, співтворець Нью-Йоркської групи Віра Вовк (1926-2022), – написав Тадей Карабович. – Вічна і Блаженна Їй пам’ять!»

Віра Вовк, українська та бразильська письменниця, літературознавиця, прозаїк, драматургиня, перекладачка та науковиця, учасниця Нью-Йоркської літературної групи, що писала свої твори українською та португальською мовами і від 1950-х до 2000-х працювала професором німецької літератури в Державному університеті Ріо-де-Жанейро, Віра Вовк в Україні була людиною глибоко поважаною та добре відомою.

Уродженка Борислава, що провела своє дитинство у Кутах (де працював лікарем її батько Остап Селянський) і в Тюдеві (де священиком був її дідусь), у 1938 році вступила до Львівської гімназії «Рідної Школи» Українського Педагогічного Товариства.

Однак з початком Другої світової війни родина подалася на Захід. Саме там, дівчина встановилася як глибокий фахівець і цікавий письменник.

Однак з початком Другої світової війни родина подалася на Захід. Саме там, дівчина встановилася як глибокий фахівець і цікавий письменник.

За своє життя Віра Вовк стала лауреаткою багатьох авторитетних премій, зокрема і Національної премії України імена Тараса Шевченка. Але в пам’ять сучасників вона увійшла ще й як велика Людина.

«Я роздала своє серце по шматочках тим, кому був потрібний образ матері, сестри, подруги, – казала Віра Вовк про себе. – Той, перед ким доведеться станути колись віч-на-віч і дати звіт про своє життя, вирішить, яка його вага».

Читайте також на volyn.com.ua: «Брат відомого українського дипломата зберіг життя усіх своїх хлопців на фронті, але загинув сам (Фото, відео)​».

Telegram Channel