Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Штучний інтелект дав прогноз, хто переможе у війні

Все буде Україна.

Фото ілюстративне.

Штучний інтелект дав прогноз, хто переможе у війні

Програма MCOSM, яка передбачила, що росіянам не вдасться взяти Київ, визначила «нічию» другої фази війни.

Існує низка програм, якими користуються військові аналітики вивчення сучасних чи минулих войн. Видання economist.com розповіло про те, як працює такий софт і чи можна йому довіряти. Про це повідомляє Фокус.

Програма MCOSM передбачила, що росіяни Київ не візьмуть

Однією з програм, послугами якої користуються військові, є Статистична модель великих бойових операцій, MCOSM. Вона запускає алгоритми на основі даних про 96 битв і військових кампаній, що відбулися між останнім роком Першої світової війни та сьогоднішнім днем. ШІ-алгоритм дав оцінку кампанії взяття Києва, розгорнутої росією: 5 балів він поставив силам оборони (Україні) та 2 бали силам нападу (рф). «Прогноз MCOSM не був випадковістю. За словами розробника Джона Чарнецкі, ШІ дає 7 правильних прогнозів із 10-ти», — пише ЗМІ.

Під час аналізу софт опирається на 30 критеріїв, таких як рівень підготовки кожної зі сторін, вогнева міць, мобільність, логістика, розвідка, ухвалення рішень, здатність синхронізувати операції. Видання повідомляє у своєму матеріалі, що рф підвела її надмірна амбітність і невміння ухвалювати рішення.

Хто переможе у війні — Україна чи Росія?

Журналісти попросили Джона Чарнецкі спрогнозувати за допомогою MCOSM результат нинішньої, другої фази російсько-української війни, коли активно застосовується артилерія. Він ввів нові значення для змінних, що відображають покращення російських сил у таких галузях як обробка інформації, оперативна послідовність.

Україна, за його оцінкою, зберегла низку якісних переваг, але вони скоротилися. А ще він зазначив, що Україна, як і раніше, поступається ЗС рф в озброєнні. ШІ оцінив «оперативний успіх» України в 5 балів і таку саму оцінку поставив Росії. Виходить, програма вирішила, що на сторони чекає «нічия».

Читайте також: «За яким досвідом поїхала в Польщу делегація медиків із Рівненщини (Фото)».

Реклама Google

Telegram Channel