Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Сьогодні особливо не можна бути байдужими до чужої біди: вшановуємо Пантелеймона Цілителя

У День Пантелеймона потрібно роздавати милостиню та робити пожертви.

Фото: Відкриті джерела.

Сьогодні особливо не можна бути байдужими до чужої біди: вшановуємо Пантелеймона Цілителя

9 серпня щороку православні вшановують святого, великомученика, цілителя та лікаря - Пантелеймона. Для проведення цього особливого дня здавна існує низка правил

«Апостроф» публікує, що потрібно робити в День пам'яті цілителя Пантелеймона, а що - заборонено. 

Що дозволено робити на Пантелеймона

Цього дня потрібно збирати цілющі трави, адже Пантелеймон вважається їхнім покровителем. Під час збору бажано промовляти молитву до святого. Ягоди, зібрані цього дня, можна висушити, зварити з них варення. Вони будуть здатні вилікувати від хвороб. 

Також у День Пантелеймона потрібно роздавати милостиню та робити пожертви, промовляючи такі слова: «Тобі трохи грошей, а мені міцне здоров'я».  У селах господині мали зрізати качан капусти та зготувати з неї пироги. Загалом будь-які рослини в цей день сприятимуть міцному здоров'ю та лікуванню. 

Що заборонено робити у День Пантелеймона

Цього дня не можна возити в селі сіно, адже вважалося, що Пантелеймон може спалити. Не можна працювати, особливо це стосується занять з хлібними культурами. Не можна бути байдужими до чужої біди. 

Молитва до Пантелеймона Цілителя 

«До тебе, як безмездного лікаря, утішителя скорботних, обогатителю незаможних, вдаємося ми нині, святий Пантелеймон. Любомудрості мирській і лікарському мистецтву добре навчившись, у Христа ти увірував, і від Нього прийнявши дар зцілень, безмездно зцілював недужих. Багатство все своє бідним, убогим, сиротам і вдовам роздаючи, ти відвідував, святий страждалець Христів, і зціленням, розмовою і покаянням втішав їх. За віру у Христа різноманітні зазнавши мук, ти в голову мечем був усічений, і перед своєю кончиною, з'явившись Христос називав тебе Пантелеймоном, тобто всемилостивим, тому що дав тобі благодать завжди милувати всіх, хто приходить до тебе, в будь-яких обставинах і скорботах. Почуй нас, тих, що з вірою і любов'ю вдаються до тебе, святий великомученик, бо ти від Самого Спаса Христа всемилостивим був наречений, і в житті своєму земному одному лікування, іншому мислостиню, іншому розраду нескудно подавав, нікого не відпускаючи від себе без благодаті Так і нині, не відринь і не залиши нас, святий Пантелеймон, але почуй і поспіши на допомогу нам; від усякої скорботи і хвороби зціли і вилікуй, від бід і напастей звільни, і в наші серця пролий розраду Божественну, щоб бадьорі будучи тілом і духом, прославили ми Спаса Христа навіки. Амінь».

 

Telegram Channel