Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ДІЯЛЬНІСТЬ ВЛАДИ МАЄ БУТИ ПРОЗОРОЮ

НОТАТКИ ІЗ ДРУГОГО ПЛЕНАРНОГО ЗАСІДАННЯ ШОСТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Нотатки із другого пленарного засідання шостої сесії обласної ради
Насамперед розглянуто звіт голови обласної ради Василя Дмитрука. Як зазначив доповідач, торік на першій організаційній сесії ряд депутатів висловили свою точку зору щодо діяльності облради й голови зокрема, а також низку слушних пропозицій і зауважень.
— Ніколи й ніде не стверджував, — зазначив Василь Павлович,— що вдалось зробити на посаді голови облради все, що намічали. Є об’єктивні чинники й суб’єктивні перешкоди, котрі заважають розгорнути діяльність облради так, як би цього хотілося обласній громаді. Вони полягають насамперед у площині матеріально-фінансовій та правовій. За роки роботи на посаді голови пересвідчився, наскільки важливими є такі риси, як терпимість і розсудлива виваженість. Адже спірних моментів виникає чимало, гострих зіткнень думок також. Вважаю, що поваги заслуговує і той депутат, вислови й думки якого не прийнятні. Заслуговує тому, що він народний обранець. За великим рахунком, цілком задоволений діяльністю депутатів, особливо під час сесій і засідань постійних комісій. У всіх було бажання працювати, всі брались за спільну справу.
Василь Дмитрук відзначив, що у звітному періоді проведено п’ять сесій і завершується шоста, прийнято 168 рішень з широкого аспекту питань, котрі нині особливо актуальні. Рада обговорила й прийняла десять регіональних програм, затверджено основні напрямки розвитку АПК області на період до 2006 року та діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо розвитку системи охорони здоров’я волинян на 2003—2007 роки. На сесіях були прийняті звернення до Президента України, Верховної Ради і її профільних комітетів та Кабміну України. Порушувались як економічні проблеми, зокрема, розвитку АПК, так і соціальні, культурні, політичні.
— З більшості цих звернень отримано відповіді, хоч не такі, як нам хотілося б,— зауважив доповідач. — Але питання порушено, загострено увагу на необхідності їх вирішення. І я впевнений, що так чи інакше вони знайдуть своє відображення у законотворчому процесі і конкретних діях органів влади.
Голова облради значну увагу приділив координації роботи постійних комісій, взаємодії з органами місцевого самоврядування, громадськості, що сприяє організації виконання їх рішень. Доповідач розповів, що зроблено для економічного й соціального розвитку Волині, не обминув і співпраці із засобами масової інформації. Зокрема, зазначалось, що під час двогодинного спілкування по прямій лінії у редакції “Волині” відбулася розмова голови облради з 30 волинянами з найрізноманітніших питань.
Звіт голови викликав зацікавленість депутатів і вони активно його обговорювали. Тон задав аграрій з Турійського району Петро Камельчук. На його думку, комісія з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин і соціального розвитку села не має належної підтримки з боку керівництва обласної ради. Коли приймали бюджет, не були враховані пропозиції комісії щодо виділення коштів на розвиток сільського господарства.
— Сьогодні ми будемо слухати питання про інвестиційні наміри по будівництву об’єктів соціально-культурного призначення та житла на цей рік, а вже завершується сім місяців,— говорив депутат. — Потрібно вже підбивати підсумки зробленого, а ми тільки вирішуємо, які кошти куди спрямувати... Або питання, що стосується лізингу. Торік у нас забрали зерно за безцінь. Але це не стало уроком, бо й тепер ціни формуються невідомо де і знову вони занижені. Будуть за кордоном хліб купувати, а своєму селянину не дадуть заробити.
Володимир Банада, депутат з Луцька, зазначив, що звіт “комплексний, всеохоплюючий і функціональний”.
— Волинь сьогодні, за оцінкою незалежних експертів, на щастя, не на останньому місці,— відмітив Володимир В’ячеславович. — Звісно, хотілося б, щоб наша область була в десятці кращих, але, враховуючи наш дотаційний статус, інші проблеми, сьогодні претендувати на високі місця не можна.
На думку Миколи Вельми, ковельського депутата, голові облради потрібно бути більш послідовним щодо контролю за виконанням депутатських рішень.
— Ми приймаємо багато звернень на засіданнях комісій, на сесіях ради, але не завжди знаємо результати,— вважає Микола Григорович. — Якось ми прийняли звернення на підтримку української мови і культури. Нам прислали відповідь, але більше реакції з боку Верховної Ради не було. Те саме стосується ряду інших прийнятих нами рішень. У нас на сесії присутні народні депутати України, і я прошу зауваження врахувати, бо коли Верховна Рада не буде прислухатися до думки низових рад, тоді ніколи ефективною рада в країні не буде.
Рішення обласної ради щодо розвитку охорони здоров’я, зазначив Василь Ковалик з Локачинського району, сприяли поліпшенню медичного обслуговування. На жаль, не всі рішення виконуються, тому, на думку депутата, потрібно заслуховувати звіти тих керівників, які ігнорують їх, на засіданнях комісії ради.
Позитивно оцінив діяльність обласної ради народний депутат України Євген Кирильчук, відмітивши, що з’явились слушні депутатські запити, порушуються актуальні проблеми, підвищується контроль за виконанням рішень з боку виконавчої влади.
— У мене склалось враження, що виконавча влада ще не перебудувалась і не враховує, що ви є найвищим представницьким органом на Волині,— зауважив народний депутат України. — У цьому році я приймав виборців у дев’яти районах і містах. Якщо три—чотири роки тому люди на прийомі скаржились переважно на несвоєчасну виплату зарплати, допомоги багатодітним сім’ям, то тепер найбільше скарг на роботу правоохоронних органів і на рішення судів. Зрозуміло, що там одна сторона завжди буде незадоволена, але коли є фальсифікація документів, інші зловживання, то це говорить само за себе.
У заключному слові голова облради Василь Дмитрук запевнив, що всі зауваження, пропозиції, висловлені депутатами, будуть враховані. З обговореного питання прийнято відповідне рішення.
Про інвестиційні наміри області по будівництву об’єктів соціально-культурного призначення та житла на 2003 рік інформував Юрій Казмірук, заступник голови облдержадміністрації. Зазначалось, що основними критеріями, за якими визначено будівництво об’єктів, були: важливість їх для потреб області, відсоток їх готовності і наявність кошторисної документації. Чому так пізно внесено на розгляд це питання? За словами Юрія Казмірука, облдержадміністрація отримала перелік документів лише 22 липня ц. р.
Навколо цього питання депутати найбільше ламали списи. Ось фрагмент виступу заступника голови обласної ради Василя Струка:
— Не можна так працювати! Давайте зробимо, щоб усе було прозоро. В інших областях капітальні вкладення розділили ще в березні. А тут сваримось. Вся річ у тому, що той, хто має гроші — в того і влада. Якщо хочемо служити народові, то все треба робити чесно й прозоро. Не просто розділити гроші у липні — це треба робити на перше січня наступного року. Що ж виходить? Півроку будівельні організації простоюють, деякі розвалилися, а тепер їх будемо “стягувати”. Хто за це буде відповідати? Кошти виділяються великі і їх треба до кінця року освоїти.
— Об’єктивно оцінити інвестиційні наміри, запропоновані облдержадміністрацією, ми не маємо змоги, бо ознайомились з ними переважно перед сесією,— висловив свою позицію Володимир Банада. — Але чому в інвестиційних намірах не передбачено завершення електрифікації залізничної дільниці Ківерці—Луцьк, проведення капітального ремонту вокзалу в Луцьку, чому не передбачено фінансування аеропорту? У мене склалася думка: робиться усе, щоб у Луцьку не було сучасних вокзалу й аеропорту, не електрифікувати дільницю і створити так, щоб у майбутньому при проведенні адміністративно-територіальної реформи Луцьк не був центром області.
Перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Панчишин, виступаючи в обговоренні цього питання, зазначив, що насамперед потрібно подбати про наповнення бюджету і цього можна добитися, коли буде взаємодія обласної ради з виконавчою владою.
— Було дуже неприємно, коли кажуть, що органи виконавчої влади не перебудувалися. Я б цього не сказав,— підкреслив Володимир Григорович. — Не можна нам сваритись, треба знаходити взаєморозуміння, працювати спільно, тоді лише буде порядок, буде результат від нашої роботи і волиняни заживуть краще.
Депутати задали чимало запитань начальнику головного фінансового управління облдержадміністрації Василеві Грому, котрий інформував про внесення змін до рішення облради від 21 січня ц. р. “Про обласний бюджет на 2003 рік”. Найважче ділити кошти, яких мало, а потреба в них у кожному місті чи районі велика. Депутати активно відстоювали інтереси своїх територіальних громад.
Рада затвердила Програму соціального захисту населення Волині на 2003—2005 роки і підтримала звернення депутатів Рівненської облради до Верховної Ради України, її профільних комітетів, відповідних міністерств щодо посилення соціального захисту інвалідів, схвалене рішенням облради; Регіональну програму розвитку автомобільного транспорту на 2003—2007 роки, Програму захисту прав споживачів області на 2003—2005 роки, а також звіт про виконання обласного бюджету за перший квартал цього року. Всього рада розглянула 24 питання порядку денного другого пленарного засідання шостої сесії.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel