Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
Під час обміну звільнили співробітника СБУ, який, виходячи з «Азовсталі», зміг передати свої шеврони керівництву (Відео)

Малюк зберіг шеврони і передав їх підлеглому після його звільнення з полону.

Фото: ssu.gov.ua.

Під час обміну звільнили співробітника СБУ, який, виходячи з «Азовсталі», зміг передати свої шеврони керівництву (Відео)

Його імені не називають, позивний – Бурий

Унаслідок обміну полоненими між Україною та Росією з полону РФ звільнили одного співробітника Служби безпеки України. Про це на брифінгу в Києві 22 вересня розповів в.о. голови СБУ Василь Малюк, передає кореспондент видання «ГОРДОН».
Про звільнення співробітника спецслужби поінформував і пресцентр СБУ.

Його імені не називають, позивний – Бурий.

Згідно з релізом, цей співробітник СБУ до останнього перебував на території заводу «Азовсталь» у Маріуполі Донецької області і покидав його разом із командуванням гарнізону.

У СБУ зазначили, що він перед полоном «із дотриманням умов конспірації» передав СБУ свої шеврони. На брифінгу Малюк зазначив, що Бурий – єдиний співробітник СБУ, який вцілів на «Азовсталі».

«Окрім нього, ще двоє співробітників було, наразі вони вважаються зниклими безвісти. Фактично вони, тяжкопоранені, перебували в одному з бункерів, куди влучила авіаційна бомба. Ну... Проте ми не втрачаємо надії і продовжуємо їхній пошук і наразі. Учора ми зустріли нашого колегу і повернули йому шеврони... Це така важлива, сакральна для нас річ, тому що, виходячи з «Азовсталі» разом із [командиром полку «Азов» Денисом Прокопенком] Редісом він устиг передати ті шеврони через [заступника начальника ГУР Міноборони України] Дмитра Усова безпосередньо мені. Тоді ми домовилися з Усовим, що настане день, коли зможемо йому їх повернути, і це відбулося», – розповів він.

«Це така важлива, сакральна для нас річ, тому що, виходячи з «Азовсталі» разом із [командиром полку «Азов» Денисом Прокопенком] Редісом він устиг передати ті шеврони через [заступника начальника ГУР Міноборони України] Дмитра Усова безпосередньо мені. Тоді ми домовилися з Усовим, що настане день, коли зможемо йому їх повернути, і це відбулося», – розповів він.

Пресцентр СБУ оприлюднив також відео, на якому показано зустріч Малюка і його підлеглого, який повернувся з полону. Керівник спецслужби вручає шеврони Бурому й каже, що цей співробітник – «кращий із кращих».

«Ви той, хто буде будувати цю службу. Той, на кого ми сподівалися весь час. Ті шеврони, які ви передали, – я їх зберіг і чекав цю мить, коли зможу їх повернути. Вони з нашою символікою і ворог не мав їх бачити. Ви витримали легенду до кінця, і до речі, перебуваючи пліч-о-пліч із Редісом, тримали на максимальному рівні контррозвідку. Це реальна історія, це те, про що ми будемо розповідати курсантам в академії, нашим дітям та онукам», – заявив Малюк.

Як ідеться у релізі, цей співробітник спецслужби до повномасштабного вторгнення РФ працював у 2-му управлінні (з дислокацією у Маріуполі) головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях. Він займався протидією незаконному збройному формуванню «ДНР».

«Коли ворог пішов штурмом, Бурий разом з іншими колегами став на захист рідного міста. Координуючись зі штабом полку «Азов», він продовжив виконувати свою роботу: викривав російські агентурні мережі, коригувальників вогню та зрадників. Завдяки його роботі було отримано важливу інформацію від захоплених у полон окупантів, виявлено місця утримання українських полонених та ідентифіковано особи їхніх катів. Пізніше разом із бійцями ЗСУ Бурий брав участь у розмінуванні дороги, якою мали вивозити поранених. У квітні його було поранено після танкового обстрілу», – додали у СБУ.

Читайте також: «У СБУ та розвідці розповіли, навіщо росія обміняла Медведчука»

Реклама Google

Telegram Channel