Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
«Режим Лукашенка вже офіційно вступив у війну»

«лукашенко має якось виправдати знаходження російських військ на своїй території...».

Карикатура із сайту radiosvoboda.org.

«Режим Лукашенка вже офіційно вступив у війну»

Так вважає головна білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська

«… – Якщо Білорусь вступить офіційно у війну, це дасть все-таки привід для того, щоб люди вийшли на вулиці? Саме цього боїться лукашенко, наскільки я розумію? – запитала Світлану Тихановську кореспондентка «Української правди».

– Знаєте, коли кажуть «Офіційно білорусь не вступить у війну», це мене трохи дивує. Тому що режим лукашенка вже офіційно вступив у цю війну.

Коли ми говоримо про білоруську армію, я думаю, що більша ймовірність вступу білоруських військ була все ж таки в лютому, коли лукашенко також був упевнений у цьому бліцкризі, як і путін, як і кремль.

Але вже тоді було зрозуміло, що у білоруській армії немає антиукраїнських настроїв. Білоруські солдати не вмотивовані йти воювати проти українців.

У білоруській армії немає антиукраїнських настроїв. Білоруські солдати не вмотивовані йти воювати проти українців.

Більше того, вони чудово розуміли, що вони не досвідчені у військових діях, вони будуть використані як гарматне м’ясо. А лукашенко зрозумів ці настрої в армії. Нині вкрай малоймовірно, що такий наказ може бути відданий. Хоча під тиском, звісно, лукашенко це може зробити.

Але той факт, що він не відправляє війська, як ви кажете, офіційно, це не тому, що хоче чимось допомогти Україні, хоче якось захистити Україну невведенням білоруських військ. Він дбає лише про своє місце, про свою владу. Бо для нього цей наказ означатиме, щиро кажучи, політичний суїцид.

«Ви розумієте, що зараз для росії важливо, щоб українці ставилися до білорусів з такою самою ненавистю, як і до росіян?» Фото з фейсбук-сторінки Світлани ТИХАНОВСЬКОЇ.
«Ви розумієте, що зараз для росії важливо, щоб українці ставилися до білорусів з такою самою ненавистю, як і до росіян?» Фото з фейсбук-сторінки Світлани ТИХАНОВСЬКОЇ.

 І я більше, ніж впевнена, якщо такий наказ буде віддано, білоруси не воюватимуть – вони тікатимуть, здаватимуться в полон одразу, як закликає ваша кампанія «Хочу жити». Ми розповсюджуємо цю інформацію через наші мережі для наших військових: «Одразу ж звертайтеся, не воюйте».

Реклама Google

Ви розумієте, що зараз для росії важливо, щоб українці ставилися до білорусів з такою самою ненавистю, як і до росіян?

Ми не є для вас ворогами. Але, звичайно, є величезна ймовірність, що білорусь може бути використана як плацдарм для військової техніки. Тут багато всяких теорій виникає, що росіян переодягнуть у білоруську форму, щоб показати, що білоруси воюють. Бо путін теж не хоче бути один у цій війні.

Ми ж розуміємо, вони створюють образ зовнішнього ворога, ворога в особі України. А лукашенко при цьому виглядає як рятівник – бачите, тут у нас союзна держава, війська їх для того, щоб обороняти нашу територію. Він має якось виправдати знаходження російських військ на нашій території.

І зараз ось проходить якась подоба прихованої мобілізації, людям надсилаються повістки, але це робиться дуже обережно, прямо про це не говорять по телебаченню, щоб не викликати хвилі опору в білорусі».

Читайте також на volyn.com.ua: ««Не втрачаємо пильність»: яка ситуація на кордоні Волині з білоруссю на ранок 3 листопада».

Telegram Channel