Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Огляд засобів від бліх для собак

Дбайте про безпеку своїх песиків.

Фото goodzoo.com.ua.

Огляд засобів від бліх для собак

Сотні товарів, десятки виробників, різні види засобів проти бліх, відмінні способи застосування та ціни - це перше, що помічає господар песика, коли має справу з обробкою свого вихованця від бліх. І якщо це різноманіття асортименту не викликає в тебе паніку, то занепокоєння точно - бо що зрештою обрати для свого собаки? І як визначитись, аби не помилитися? 

Ми поспішаємо на допомогу! Розповімо тобі про доступні засоби від бліх для собак, їхні переваги та недоліки, про те, як вони працюють, наскільки швидко і як довго діють.

До завершення читання цієї статті ти будеш озброєний ключовими знаннями про препарати від бліх для собак - і ніякий капосний паразит чи необізнаний консультант із зоомагазину не стане на заваді безпеки твого песика.

Почнімо?

Як діють препарати від бліх для собак

Незалежно від того, у який зоомагазин ти заглянеш, офлайн- чи онлайн-, ледь не всюди серед засобів проти бліх для собак будуть таблетки, краплі, нашийники, спреї та шампуні. 90-денне дослідження, опубліковане у Veterinary Parasitology* (ветеринарна паразитологія), в якому взяли участь 128 собак, свідчить, що ефективність препаратів проти бліх для місцевого застосування (як-от крапель) становить 88.4%, водночас пероральних (тобто для внутрішнього застосування; це пігулки) - 99.9%. Тому можеш не перейматися через результативність: усі вони працюють. 

*Assessment of owner-administered monthly treatments with oral spinosad or topical spot-on fipronil/(S)-methoprene in controlling fleas and associated pruritus in dogs. Michael W. Dryden, William G. Ryan, Margie Bell, Anthony J. Rumschlag, Lisa M. Young, Daniel E.Snyder. Veterinary Parasitology, Volume 191, Issues 3–4, 31 January 2013, pp. 340-346.

Кожен засіб від бліх для собак допомагає боротися з паразитами тим чи іншим чином. Пропонуємо розібратися з тим, як вони це роблять, яким саме ефектом володіють і яка між ними різниця.

Краплі від бліх для собак

Це рідкий препарат для локального нанесення, безпосередньо на шкіру собаки, зазвичай на холку (за шиєю, між лопатками), де вихованець не може злизати рідину - досить простий у застосуванні засіб. Як тільки краплі опиняються на шкірі, їхні активні інгредієнти потрапляють до сальних залоз. Сальний секрет, який виділяють останні по всьому тілу тварини, завдяки вмісту в ньому цих інгредієнтів вбиває непроханих гостів при контакті. Деякі краплі не тільки вбивають бліх і кліщів, але й відлякують їх. Зазвичай ефект більшості крапель, помітний одразу після застосування, зберігається протягом місяця, якщо при використанні дотримуватися інструкції (вода, наприклад, може вплинути на ефективність препарату). Це досить бюджетний засіб, тому його вигідно купувати.

Чудовий варіант для песиків, що мають чутливий шлунок або вибагливі до їжі.

Нашийники для собак від бліх

Засіб проти бліх, який полюбився господарям песиків завдяки своєму простому зовнішньому застосуванню, довготривалій дії (до 5-7 місяців) та економності. Як правило, нашийники від бліх працюють, повільно виділяючи пестицид (отруйну для паразитів речовину), що поглинається шкірою вихованця. І вже при контакті знищує бліх або відлякує, якщо володіє репелентним ефектом (окремі нашийники можуть лише вбивати паразитів, зокрема тільки дорослих особин, тому кожен засіб варто перевіряти, аби не отримати «очікування - реальність»). Завдяки ретельній розробці нашийники повільно вивільняють хімічні речовини, тому ефект зберігається протягом місяців. А їхня водостійкість (знову ж таки, слід індивідуально перевіряти) дозволяє лишати їх на песику під час плавання чи купання. Проте потрібно бути готовим, що в такому разі можливо доведеться раніше змінити засіб.

Хоч деякі нашийники проти бліх для собак ефективні, багато, на жаль, захищають лише невелику частину тварини, як правило, навколо шиї. Крім того, тривале використання такого засобу може спричинити у деяких песиків реакцію шкіри. Щодо наукової площини, то було опублікувано мало доказів* того, що нашийники контролюють популяцію бліх на собаках. Тому беручи до уваги слабкі сторони цього засобу, його краще використовувати у поєднанні з іншими.

*The Biology and Ecology of Cat Fleas and Advancements in Their Pest Management: A Review. Michael K. Rust. MDPI Journal Insects, Volume 8, Issue 4, 2017, p.118.

Таблетки від бліх для собак

На відміну від решти популярних засобів проти бліх у собак цей - для внутрішнього застосування. Пігулки від бліх є дуже ефективними, оскільки вони зазвичай містять як інсектицид (отруйну речовину для комах-паразитів), який вбиває дорослих особин при укусі собаки, так і гормональний регулятор росту, який діє на яйця та личинки, запобігаючи вилупленню перших і росту других. Різні активні хімічні речовини у таблетках від бліх діють по-різному, а також протягом різного періоду часу. Деякі з них знищують лише личинок, а інші - виключно дорослих особин тощо. 

 ❕Аби бути впевненим, що вдасться позбавити свого песика від бліх на усіх стадіях їхнього життя, рекомендуємо детальніше ознайомитися з конкретним обраним протипаразитарним препаратом. ❕

Окремі бренди спеціалізуються саме на виробництві таблеток проти бліх для домашніх улюбленців, як-от американські Bravecto, що належить до однієї з найбільших фармацевтичних компаній у світі Merck & Co., чи Simparicа від компанії Zoetis.

Спрей від бліх

Ефективний засіб проти бліх, що діє майже миттєво. Більшість спреїв, які потрібно розпилити безпосередньо по всьому тілу собаки (звісно, без потрапляння в очі), забезпечують захист чотирилапого протягом 30 днів. Проте через потенційно нерівномірне розпилення засобу рівень захисту тварини може зменшитися, тому його рекомендують використовувати у комплексі з іншими. Часто спреї проти бліх безпечні для песиків на усіх стадіях життя, але радимо індивідуально перевіряти.  

Також існують спреї від бліх, які розпорошують всередині будинку чи квартири, на меблі, килими тощо, щоб запобігти майбутньому розмноженню непроханих гостів. А інші призначені виключно для використання надворі. Обробка середовища - важливий етап у боротьбі з блохами. І саме спреї тут стануть в пригоді.

Шампунь від бліх для собак

Шампуні проти бліх і кліщів вбивають дорослих паразитів, які вже є на тварині, через безпосередній контакт, але зазвичай вони безсилі проти бліх на перших стадіях життя (яйця, личинки). Такі засоби містять активні інгредієнти, що вкривають паразитів, призводячи до їхньої смерті. Ці інгредієнти можуть бути як хімічними речовинами (ДЕТА, піретрин і перметрин, наприклад), так і натуральними компонентами (ефірні олії кедру, м’яти, кориці чи розмарину). 

Попри те, що шампуні справді допомагають песикам у боротьбі з блохами, лише цих засобів не достатньо для профілактики паразитів, а для лікування й поготів. Однак багато шампунів містять заспокійливі інгредієнти у своєму складі, як-от алое, тому можуть зарадити із свербежем у песика.

Шампуні від бліх теоретично можна використовувати щотижня, однак таке часте купання може нашкодити песику. Це ще одна причина чому цей засіб виключно як єдиний не слід використовувати довгостроково. Він краще працює в комплексі з іншими.

На якому варіанті засобу ти б не опинився, найкращий продукт - той, який є безпечним для песика й ефективним у боротьбі з блохами, його можна легко і регулярно давати вихованцю. Це ключові критерії, про які потрібно пам’ятати при виборі свого протипаразитарного засобу.

З якого віку можна використовувати засоби від бліх для цуценят

У більшості випадків цуценят можна обробляти від бліх, коли малеча досягла віку 7-8 тижнів. Зазвичай засоби проти бліх для зовнішнього застосування, як-от шампуні чи нашийники, доступні для такого віку. Водночас деякі препарати, наприклад, окремі таблетки проти бліх, безпечні для собак віком від 6 місяців. Тому на тип протипаразитарного засобу обов’язково потрібно звертати увагу.

Доцільніть лікування чи профілактики паразитів з допомогою вищезазначених у статті засобів залежить також від ваги цуценяти. Зазвичай вона повинна бути не менше 1.3 - 2.2 кілограм, проте ці цифри не є релевантними для усіх чотирилапих, адже вага песика залежить і від його породи. Саме тому без консультації ветеринарного лікаря в цьому разі не обійтися.

❕І вікові, і вагові обмеження щодо обробки цуценяти від бліх сильно залежать від засобу, який ти збираєшся використовувати, та особливостей твого вихованця. Звернися до ветеринара, аби не нашкодити своєму улюбленцю❕

Звісно, перевір чи на засобі безпосерендьо зазначена його безпечність для цуценят, ознайомся з інструкцією ДО використання препарату проти бліх і не перевищуй дозування, оскільки це може призвести до серйозних наслідків.

Дбай про безпеку свого песика, а ми подбаємо, аби в боротьбі з блохами ти був не один.

Telegram Channel