Курси НБУ $ 39.67 € 43.08
Волинянам затоплює подвір’я і обійстя, все стає суцільним плесом

Як вийти з хати?

Фото: Газета «Полісся».

Волинянам затоплює подвір’я і обійстя, все стає суцільним плесом

Паводок нагадав про задавнені проблеми. Із їх вирішенням місцеві громади самотужки справитися не зможуть. Потрібна допомога держави

Жителі Камінь-Каширщини потерпають від зимового паводку, який спостерігається на значній території внаслідок танення снігу у грудні та частих дощів у січні. У низьких місцях, а особливо в басейнах річок, що протікають Камінь-Кашрською та Любешівською громадами, плаває практично все. На полях, городах і присадибних ділянках стоїть просто водне плесо, під яким озимі посіви, скупці з картоплею, буряками, морквою… І що з ними буде після сходження води, здогадатися неважко. У поліському краї такі ситуації трапляються чи не щорік, пише газета «Полісся».

Тим не менше люди певні, якби у належному стані були дамби, прочищені меліоративні канави, працювали всі насосні станції, то і велика вода завдавала б значно меншої шкоди. Отож вони з нетерпінням чекають від влади ефективних рішень та дій. Вона ж у свою чергу звертає увагу, що все це працювало б, якби і люди були відповідальними та свого часу хоча б зберегли, що було.
Тим часом рятувальники, аварійні бригади експлуатаційних дільниць Регіонального офісу водних ресурсів намагаються в міру своїх можливостей допомогти підтопленим домогосподарствам та запобігти виходу з ладу гідротехнічних споруд, відновити пошкоджені. Зокрема, у попередні тижні працівники Камінь-Каширської ЕД були задіяні на Бузаківській, Цирській, Полицькій осушувальних системах й спробували зарадити в ситуації можливого затоплення окремих територій міста Камінь-Каширський.

Люди певні, якби у належному стані були дамби, прочищені меліоративні канави, працювали всі насосні станції, то і велика вода завдавала б значно меншої шкоди.

До речі, на крайній сесії міської ради депутати порушили питання підтоплення обійсть жителів міста. Мовляв, треба щось робити. Проте, як інформував міський голова Віктор Пась, самостійно вирішити проблему міська рада не зможе – тут потрібно працювати консолідовано з іншими, оскільки від зимового паводку потерпають і на Любешівщині. Так, за його словами, проблема вже не раз обговорювалася компетентними органами і певні рішення були напрацьовані.

— Щоб вода не підходила до будинків жителів громади, а найгірша ситуація у нас на територіях, що знаходяться в басейні річки Цир, ми мали б пришвидшити її відтік. Бо дамбування берегів тут не допоможе. Але таким чином постає питання, що буде на території Любешівщини, — зауважив Віктор Іванович.

До речі, із загальної кількості підтоплених територій Камінь-Каширського району станом на 27 січня – 4140 гектарів сільськогосподарських угідь (за інформацією Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області), із них близько 3,5 тисячі гектарів – це території Любешівської громади. У Ковельському районі підтоплені 4138 гектарів.

Проте це не має зупиняти і вихід все ж потрібно шукати, говорили депутати. На що міський голова повідомив, що нещодавно у Камінь-Каширському районі побував губернатор і, ознайомившись із проблемою на місці, на її подолання Юрій Погуляйко обіцяв фінансову підтримку з обласного бюджету.

— На думку фахівців, найкращим виходом у цій ситуації буде поглиблення русла річки Цир, а також прочищення її у лісистій місцевості, де вона особливо замулилась та заросла. Тож Камінь-Каширська міська рада виготовить за свої кошти проєкт на ці роботи, а фінансуватимуть його реалізацію, сподіватимемось, уже з обласного бюджету, — повідомив Віктор Пась.

Зауважимо, що довжина річки в межах Камінь-Каширської громади близько 32 кілометрів. Крім того міській раді, очевидно, все ж доведеться прочистити меліоративні системи на своїй території. Цю роботу розпочали у 2022 році. У бюджеті 2023-го витрати на це не передбачені, але депутати вже обговорили імовірність виділення коштів при розподілі вільних залишків.

Тетяна ПРИХОДЬКО

Читайте також: Волиняни біля хати знайшли снаряди.

Реклама Google

Telegram Channel