Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Власників впрошували віддати образи на виставку:  у Музеї Волинської ікони відкрилась унікальна експозиція

Професійна художниця і викладачка Арт-студії «П’ятірня» Галина Черниш виставляється вперше.

Фото із сторінки Волинської обласної ради у Facebook.

Власників впрошували віддати образи на виставку: у Музеї Волинської ікони відкрилась унікальна експозиція

«Заквітчані образи» - так називається експозиція хатніх ікон на склі луцької художниці Галини Черниш. Із презентацією виставки авторку привітав перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук

 Із презентацією виставки авторку привітав перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук.

Свої ікони, виписані на склі, професійна художниця і викладачка Арт-студії «П’ятірня» виставляє вперше, хоч працює у цій техніці понад 20 років, інформує Волинська обласна рада на своїй сторінці у Facebook. Її сакральний доробок здебільшого живе у людських домівках. І настільки гармонійно вписався в атмосферу обійсть, що далеко не всі власники погодилися надати образи для виставки.

Оскільки скло – матеріал крихкий, в Україні залишилося лише кілька сотень таких давніх зразків, і вони зберігаються переважно у приватних колекціях. Тому ми щасливі, що на Волині є художниця, яка продовжує таку традицію, більше того, навчає цьому дітей

Директорка музею Тетяна Єлісєєва каже: ікона на склі, як вид сакрального мистецтва, проіснувала недовго. У 19 столітті – це була альтернатива дорогим образам на дереві, а вже на початку 20-го прийшла на зміну літографія. Ця іконописна техніка здебільшого поширена на Буковині, Закарпатті та Прикарпатті, територіях, які входили до складу Австро-Угорщини. «А оскільки скло – матеріал крихкий, в Україні залишилося лише кілька сотень таких давніх зразків, і вони зберігаються переважно у приватних колекціях. Тому ми щасливі, що на Волині є художниця, яка продовжує таку традицію, більше того, навчає цьому дітей», - зауважила Тетяна Єлісєєва.

 

 З виставковою прем’єрою Галину Черниш від імені голови та депутатського корпусу Волиньради привітав Юрій Поліщук. «Роботи надзвичайно колоритні, барвисті і органічні, я вражений. Певен, далеко не всі бачили ікони на склі, це інше сприйняття канонічного мистецтва. До того ж авторський стиль виконання робить ці образи дуже щирими, відкрито-наївними, по-домашньому рідними. Обласна рада підтримує кожен новий музейний проєкт. Культурний фронт працює відмінно попри війну і фінансову скруту. Є нові мистецькі плани, а отже – перемога близько», - впевнений перший заступник голови обласної ради.

 

 Багато хорошого про Галину Черниш і як про художницю, і як про людину розповіли її колеги та друзі. Вона багато часу віддає благодійним ініціативам і волонтерству. Кажуть: виготовлені за її участю маскувальні сітки – це справжній витвір мистецтва. Особливо цінують її роботу з дитячої арт-терапії. «На Волині 23 тисячі дітей – переселенців зі сходу, які не знають «Отче наш», суті Різдва і Великодня. З такими дітками Галина і проводить майстер-класи з іконопису. Вона не тільки передає їм навики володіння пензлем, а дуже м’яко і лагідно навчає основам християнства, традицій, обрядів і просто людського», - розповіла колега і соратниця, відома художниця та волонтерка Тетяна Мялковська.

 

 До слова, Юрій Поліщук підтримав ідею, аби таку дитячу арт-терапію Галина Черниш проводила просто у Музеї волинської ікони. Виставка ж хатніх скляних ікон триватиме до Великодня. Зазначається, що окрім нагоди пізнати світ народного малярства і традицій українського іконопису, відвідувачі зможуть також придбати уподобаний авторський образ.

Реклама Google

Telegram Channel